fbpx

Apple riskeert miljardenboete in Europa voor oneerlijke App Store-praktijken

Apple

De Europese Commissie heeft een nieuw onderzoek gestart naar Apple voor oneerlijke concurrentie. Volgens de commissie verhindert Apple ontwikkelaars om hun apps en toepassingen via andere kanalen aan te bieden. Indien schuldig bevonden hangt Apple een boete van 38 miljard dollar boven het hoofd.

De Digital Markets Act werd ingevoerd in maart om app-ontwikkelaars minder afhankelijk te maken van de platformhouders en om  een monopolie van gigantische tech-bedrijven zoals Amazon, Meta en Apple tegen te gaan. Apple lijkt die wetgeving echter te omzeilen op inventieve wijze.


Zo stelt de Europese Commissie dat het beleid van de App Store niet in overeenstemming is met de nieuwe wetgeving. De App Store verhindert ontwikkelaars om hun apps of in-app aankopen via andere kanalen aan te bieden, waardoor Apple een zogenaamde ‘Gatekeeper’ rol krijgt.

Doen ze dat wel, dan vraagt Apple een vergoeding per download om inkomsten te blijven genereren. Iets wat volgens de Europese Commissie ingaat tegen de principes van de eerlijke concurrentie.

Als de Europese Commissie oordeelt dat Apple de wetgeving niet naleeft, dan riskeert het bedrijf een boete van wel 10% van zijn totale jaarlijkse omzet. Omgerekend zo’n 38 miljard dollar. Apple krijgt dan 12 maanden de tijd om de zaken op orde te stellen. Daarna kan de boete oplopen tot 20% van zijn totale jaarlijkse omzet.

Een reactie achterlaten