fbpx

Amerikaanse moslimorganisatie wil Six Days in Fallujah uit de rekken houden

Six Days in Fallujah

De controversiële shooter Six Days in Fallujah ligt opnieuw onder vuur. In Amerika heeft The Council on American-Islamic Relations (CAIR) verschillende uitgevers, waaronder Sony, Xbox en Valve, opgeroepen om de game te weren uit de digitale rekken.

In een persbericht noemde de organisatie voor Islamitische belangen de game een ‘Arab murder simulator‘ en verwees daarbij naar verschillende artikels die onlangs in de pers verschenen. Zo citeerde de CAIR een artikel van het Turkse TRT-World, waarin Six Days in Fallujah wordt aangehaald als een oorzaak voor islamofobie in de gameindustrie.


Volgens Huzaifa Shahbaz, vertegenwoordiger van CAIR, moet de gaming industrie stoppen met het viseren van moslims. “Games zoals Six Days in Fallujah zijn er alleen om het geweld te verheerlijken waarbij honderden Iraakse burgers het leven lieten,” zegt Shahbaz. “Maar ook om de oorlog in Irak te rechtvaardigen en anti-islam gevoelens te bekrachtigen. Wij roepen daarom Sony, Xbox en Valve op om de game te verbannen van hun platformen.”

Six Days Fallujah blijft voor controverse zorgen. De game dook opnieuw op in februari nadat het 10 jaar geleden al werd geannuleerd. Toenmalig uitgever Konami liet de game vallen nadat vooral veteranen van het Amerikaanse leger zich negatief uitspraken tegen de oorlogsgame. Hoewel de shooter in samenwerking werd gemaakt met overlevende soldaten, zou het volgens anderen geweld en oorlog verheerlijken.

Het statement van de moslimvereniging is wat kort door de bocht. Volgens dezelfde denkpiste zou je haast elke Call of Duty: Black Ops-game kunnen beschouwen als een Russian murder simulator. Al heeft de organisatie ook een punt. Dergelijke gevoelige materie op de juiste manier in beeld brengen is bijzonder moeilijk en riskant.

Geen verrassing dus dat er opnieuw met enige argwaan naar deze Six Days in Fallujah gekeken wordt.

Een reactie achterlaten