fbpx

“Xbox Game Pass is verlieslatend voor Microsoft en niet vol te houden”

Xbox game pass

Shawn Layden was lang het gezicht van Sony Worldwide Studios. In zijn carrière deed hij niet vaak uitspraken over concurrent Microsoft, maar nu hij Sony heeft verlaten, spreekt hij zonder schroom. In een recent interview met GI.biz uitte de ex-baas van Sony dan ook zijn bedenkingen over de Xbox Game Pass. Volgens hem kan Microsoft dit model nooit volhouden op lange termijn omdat het te verlieslatend is.

Volgens Layden zijn games steeds duurder om te maken en is het heel moeilijk om een game met een ontwikkelingsbudget van 120 miljoen dollar te lanceren op een abonneeservice aan 9,99 dollar per maand. Layden maakt de rekensom: “Als je die kosten wil recupereren, heb je 500 miljoen leden nodig om de investering terug te krijgen. En da’s enorm.”


Volgens Layden doet Microsoft bijgevolg heel wat water bij de wijn: “Microsoft heeft het model opgestart met verlies en probeert de fanbase te laten groeien. Maar als je slechts 250 miljoen consoles verkocht hebt, kan je nog steeds geen half miljard leden bij elkaar krijgen.” Wat de oplossing volgens Layden dan is? “Daar heeft niemand een antwoord op.”

Op dit moment hebben klassieke consoles nog steeds een sterkte volgens Layden. Mensen kopen consoles om toegang te krijgen tot content. En ook al zijn er heel wat streamingopties beschikbaar, een stabiele internetconnectie is cruciaal voor de beleving en daar is momenteel geen enkel business model op afgestemd. Games via de cloud spelen op je smartphone is een leuke extra, maar zal volgens Layden niet tot meer abonnees leiden.

Hoewel Layden heel wat vragen stelt bij de haalbaarheid van Xbox Game Pass op termijn, beweert Microsoft dat de service bijzonder snel groeit. Maar dat neemt niet weg dat Microsoft heel wat geld op tafel moet leggen om games van third party ontwikkelaars op het platform te krijgen. Vooral als ze meteen vanaf release beschikbaar moeten zijn.

Microsoft kondigde trouwens ook al aan dat het samenwerkt met tv-fabrikanten om de Xbox-ervaring naar Smart TV’s te brengen. Daarnaast zou de uitgever ook werken aan een eigen streaming toestel om cloud gaming naar eender welk beeldscherm te brengen.

Een reactie achterlaten