fbpx

We missen de pret in pretparksimulator Park Beyond

park beyond review 1
Getest op: PS5
Ook beschikbaar op: Xbox Series / PC

Gamende pretparkfanaten hebben in de loop der jaren al veel mogelijkheden gehad om het park van hun dromen te bouwen. Rollercoaster Tycoon zette jaren terug de standaard en Planet Coaster trok later alle registers open zodat je écht alles kon bouwen wat je wilde. Kan nieuwkomer Park Beyond zich meten met deze klassiekers?

Knap gemaakt

De startende speler kan meteen de sandbox induiken of opteren voor de verhalende missiestructuur. Wij kozen voor de tweede optie en tot onze grote verbazing kwamen we in een stad terecht in plaats van een pretpark. De makers komen dus meteen origineel uit de hoek, want een achtbaan bouwen in een bestaande stad hebben we nog niet eerder gedaan.


Het verhaal is flinterdun en met zijn cast aan kinderlijke personages mikken de makers vooral op de allerkleinsten. Hopen we. Wij zagen het pretparkbouwen alvast liever zonder die verhalende interventies. Je maakt er wel stap voor stap kennis met alle mogelijkheden om een coole achtbaan te bouwen. Je kan snel eenvoudige attracties zoals een stoeltjesmolen of een zwiepende piratenboot neerpoten. Misschien zelfs wat te snel.

park beyond review 3

Weinig diepgang

Wie snel aan de slag wil, heeft in een mum van tijd een opwindend park uit zijn/haar mouw geschud. Verwacht echter niet dat je nauwgezet de Efteling of Plopsaland kan nabouwen. Want wie nog steeds fanatiek Planet Coaster speelt, zal teleurgesteld zijn met het karige aantal opties dat Park Beyond aanbiedt.

Ook de managementmogelijkheden voelen best beperkt aan ten opzichte van Planet Coaster. Ook opvallend: de bezoekers zijn zo dom dat je met het geringste gemak al het geld uit hun zakken kan halen. Uitdagend wordt het met andere woorden niet.

Bovendien – en dat vinden we bijzonder jammer – zit heel wat content verstopt achter de betaalde season pass van 30 euro. De makers hopen dus dat ook de spelers net zo makkelijk met geld over de brug komen als de virtuele bezoekers.

park beyond review 2

Excentrieke attracties

Maar goed, het is niet allemaal kommer en kwel in Park Beyond. De game komt best inventief uit de hoek en laat je de meest geschifte rollercoasters bouwen. Zo is het mogelijk om achtbanen te bouwen waarvan de rails plots eindigen in een kanon. Deze schiet het karretje de lucht in tot het netjes terecht komt op de rails enkele meters verder.

Even later komt de trein dan toch tot stilstand, maar een gigantische hamer slaat de bezoekers weer terug naar af. Realistisch? Niet bepaald, maar wel leuk bedacht en in een game als deze mag het wel.

De ontwikkelaars maken ook handig gebruik van het arsenaal aan games dat uitgever Bandai Namco in de stal heeft. Zo is het mogelijk een attractie in de vorm van een Pac-Man doolhof te bouwen. Dit soort excentrieke originaliteit is sowieso het onderdeel waar Park Beyond zich van de concurrentie onderscheidt.

park beyond review 4

Geen consolegame

Wie op console speelt, moeten we teleurstellen. Net als de meeste simulatiespellen, ervaar je deze titel eigenlijk het beste met muis en toetsenbord. Wij speelden Park Beyond op PS5 en ergerden ons voortdurend aan de lakse en onprecieze controllerbesturing. Als je de keuze hebt: gewoon spelen op pc.

Graag herinneren we ontwikkelaar Limbic Entertainment ook aan het bestaan van de PlayStation VR2. Een game als Townsmen VR liet zien dat simulatie op console mogelijk en tegelijk enorm leuk kan zijn in VR. Een gemiste kans dat de ontwikkelaar geen VR heeft geïntegreerd. Misschien had Park Beyond dan wel het verschil kunnen maken met de concurrerende titels.

park beyond reveiw 5

Bugs alom

Maar goed, voor nu kunnen we Park Beyond dus enkel en alleen aan pc-spelers aanraden, ware het niet dat de game nog erg early access aanvoelt. Talloze bugs en glitches zijn een aanslag op de game-ervaring. Zo registreert het spel vaak niet dat je een doel hebt bereikt en moet je je save noodgedwongen herstarten. Ergerlijk irritant.

Verwacht je daarnaast ook aan heel wat grafische glitches, problemen met de user interface en zoveel meer. Net zoals veel andere games is Park Beyond onafgewerkt in de rekken gedropt. Dit mag niet de standaard worden. Enkele maanden extra oppoetswerk hadden dit spel wonderen gedaan. Al waren de besturingsproblemen en eenvoudige gameplay daarmee natuurlijk niet verdwenen.

5.5
Park Beyond
  • excentrieke attracties
  • grafisch niet onaantrekkelijk
  • te veel bugs
  • speelt niet lekker met controller
  • biedt minder mogelijkheden dan concurrenten

BESLUIT

Park Beyond kan niet op tegen klassiekers als Rollercoaster Tycoon en Planet Coaster. De game biedt dan wel de mogelijkheid om excentrieke achtbanen te bouwen, de vele bugs en het gebrek aan diepgang trok de ervaring voor ons als een vallend achtbaankarretje helemaal naar beneden.

Een reactie achterlaten