fbpx

‘Uitgevers hebben nog weinig interesse in Xbox als platform’

Xbox

Het lijkt erop dat Xbox in de problemen zit als consolemaker. Verschillende ontwikkelaars en uitgevers van third-party games zouden steeds meer weigerachtig staan om Xbox-consoles te ondersteunen met hun software. Omdat de Xbox-consoles in Europa voor geen meter meer verkopen.

Het nieuws komt van GI.biz journalist Chris Dring. Na een bezoek aan de Game Developer’s Conference in San Francisco, is de reporter overtuigd dat Xbox diep in de problemen zit met zijn hardware. De journalist kreeg te horen – van één prominente uitgever en één kleinere firma – dat de verkoop van Xbox-consoles zo goed als stilgevallen is in Europa.


De dalende verkoop van Xbox is volgens zijn bronnen al een tijdje aan de gang. Vorig jaar namen de verkoopcijfers een flinke duik en die trend zet zich dit jaar verder. Tijdens de beurs kwam hij in contact met verschillende ontwikkelaars die zich afvroegen wat het nut was van een Xbox versie van hun game.

Opvallend: een van de grote uitgevers die hij interviewde vroeg zich af waarom ze de console überhaupt nog ondersteunen met software. Studio’s investeren tijd en budget om een Xbox-versie te ontwikkelen, terwijl de hoofdmarkt PS5 en PC is.

De frustratie zou al langer groeien bij uitgevers. Dring geeft aan dat Microsoft zich daar ook van bewust is. Zo gaf de uitgever vorig jaar al toe dat hij de console-oorlog verloren had. Eind vorig jaar waren er dubbel zoveel PS5-consoles verscheept als Xbox-consoles.

Dat Microsoft plots besliste om zijn Xbox-exclusives ook naar andere consoles te brengen, moeten we ook in dat daglicht zien. Hoewel het aanbod voorlopig beperkt blijft, gelooft Dring dat ook andere Xbox-titels de overstap zullen maken. Als de verkoop van Xbox in Europa zo rampzalig blijft tenminste.

Een reactie achterlaten