fbpx

Townsmen VR is een vermakelijke god simulator

Townsmen VR PS VR2 review

Getest op: PS VR2
Ook beschikbaar op: Meta Quest

Gamers met al enkele jaartjes op de teller zullen bij het spelen van Townsmen VR vaak terugdenken aan Black & White van de inmiddels ter ziele gegane ontwikkelaar Lionhead Studios. Net als deze oerklassieker is Townsmen VR een simulatie waarbij je als een soort godheid bepaalt wat je bevolking kan en mag doen. Langzaamaan tover je een kleine middeleeuwse nederzetting om in een grote stad terwijl je vijandelijke aanvallen probeert af te wenden.


VR maakt echt een verschil

Het grootste verschil met andere titels in het genre is dat je hier in VR speelt. En dat maakt écht een verschil. Waar vorige soortgelijke spellen vooral op pc goed tot z’n recht kwamen, bleven console spelers met hun controllerbesturing wat verweesd achter. Niet zo met Townsmen VR. Je waant je echt boven het dorp en kan met enkele intuïtieve bewegingen in- en uitzoomen.

Uit een rijk arsenaal aan objecten, pik je de juiste uit en plaats je ze gewoon alsof je dat op een maquette zou doen. Je bewoners kiezen automatisch een job, maar die kan je ten alle tijde aanpassen door ze te droppen op een nieuw klusje. Voorbijvliegende meeuwen die je irriteren? Die pluk je toch gewoon uit de lucht om ze vervolgens ver weg te gooien.

Townsmen VR review 3

Uitgebreide campagne

Townsmen VR is al geruime tijd op pc verkrijgbaar. Ontwikkelaar HandyGames maakte dankbaar gebruik van de feedback zodat PS VR2-eigenaren nu met de beste versie van het spel aan de slag kunnen. Zo leer je de kneepjes van het vak in de zeer uitgebreide campagne modus. Je kan er maar liefst 13 verschillende eilanden koloniseren.

Rode draad doorheen de campagne is een Middeleeuwse verhaalvertelling. Flinterdun, maar het doet wat het moet doen. Ongeduldige spelers kunnen trouwens ook meteen in de sandbox duiken waar je niet gehinderd door beperkingen je droomeiland kan uitbouwen. We bleven voornamelijk in de campagnemodus hangen omdat we wel houden van de checklist aan te bereiken doelstellingen. Maar het is fijn dat de optie er meteen is voor wie daar anders over denkt.

Townsmen VR review 1

Grafisch matig

Hoewel je echt volledig ondergedompeld wordt in je Middeleeuwse dorp dankzij de VR en intuïtieve besturing, ben je je toch heel bewust dat je een game speelt. Dat komt vooral door de grafische tekortkomingen. Het lijkt wel alsof er een voortdurende mist over het scherm hangt. En nee, dat is niet omdat we de bril niet goed op ons hoofd plaatsen.

Door die wazige visuals is het moeilijk om gezichtskenmerken op je karakters waar te nemen. De makers lossen dit handig op door zwevende icoontjes boven hun hoofden te plaatsen, zodat je toch weet wat er aan de hand is. Kleine frustratie: wanneer je nietsvermoedend door je dorp kuiert, komt het wel heel vaak voor dat je de bewoners tegen de vlakte gooit of erger: in het water. Daardoor ben je vaker dan je lief is bewoners van een gewisse verdrinkingsdood aan het redden.

Townsmen VR review 2

Verslavend maar niet foutloos

We merkten dat we al gauw uren vertoefden in deze virtuele wereld. Nochtans is de game verre van perfect. Zo missen we wat diepgang die genregenoten definiëren. Grote natuurrampen die je hele dorp plotsklaps verwoesten? Een systeem waarbij bewoners je prijzen als je goede daden verricht en vrezen als je hen het leven zuur maakt? Niets van dat hier. Het enige waar je echt rekening mee moet houden zijn de sporadische aanvallen van piraten. Maar ook daar verlopen de gevechten heel basic.

En toch betrappen we onszelf na uren spelen erop nog graag terug te keren naar Townsmen VR. Is het de VR-ervaring die het zo speciaal maakt? Of zijn het toch de geinigheden die de makers in het spel hebben gestopt? Zo kan de speler z’n bewoners een handje helpen door zelf op te zoek te gaan naar materialen, verstopt in schatkistjes die op de eilanden verborgen liggen. We zijn in ieder geval razend benieuwd wat een eventueel vervolg of andere games in het genre ons nog zullen bieden in VR.

Wachten op een koopje

De PS VR2 biedt heel wat launchtitels en het is dan ook niet makkelijk een keuze te maken uit het ruime aanbod. Kan Towsmen VR zich genoeg onderscheiden van de concurrentie om een aankoop meteen te overwegen? Alleen als je echt nu op zoek bent naar een god simulator, want dan is de keuze eerder beperkt. Anderen wachten beter even op een prijsdaling. Townsmen VR staat momenteel voor €40 in de digitale winkel van Sony en dat vinden wij net te duur.

7.0
Townsmen VR
  • besturing werkt erg goed
  • vermakelijke campagne
  • uren vliegen voorbij
  • leuke sandbox modus
  • grafisch matig
  • mist wat diepgang

BESLUIT

Townsmen VR is een geslaagde god simulator. De besturing is intuïtief en de campagne best uitgebreid. Alleen kon het qua graphics en diepgang een stuk beter. Veel ruimte voor verbetering dus, maar zeker de moeite waard om op te pikken tijdens een sale.

Een reactie achterlaten