fbpx

Star Wars: The Skywalker Saga is de beste LEGO-game ooit

lego star wars skywalker saga review
Van Harry Potter tot Jurassic Park: langlopend succes in de bioscoop betekent haast automatisch een LEGO-game. Met Star Wars: The Skywalker Saga keert hofleverancier van LEGO-games TT Games zowaar terug naar zijn populairste universum ooit. Dit keer met een avontuur dat alle films omvat. Het resultaat: niet alleen de grootste LEGO-game ooit, maar ook de beste.

9 films op een schijf

Of we dit al niet eerder gespeeld hebben? Ja en nee. Telltale bracht in 2007 al LEGO Star Wars: The Complete Saga uit die je de eerste twee filmtrilogieën liet beleven. Deze The Skywalker Saga heeft die stevig onder handen genomen én er de derde trilogie aan toegevoegd. Met andere woorden: deze LEGO Star Wars omspant nu écht de complete filmreeks en is meteen de grootste LEGO Star Wars-game uit. En de leukste.

De schaal is alvast enorm: 45 levels verspreid over de 9 episodes. Meer dan 20 planeten om te ontdekken, zo’n 300 personages om te ontgrendelen en genoeg activiteiten om je helemaal in de blokjesversie van ’s werelds beste scifi-universum te verliezen.


Belachelijk veel content dus, maar is het ook leuk? Absoluut. De game laat je alle missies in volgorde van de filmreleases spelen, zodat je alle sleutelmomenten van de Star Wars-saga opnieuw beleeft. Van de explosieve Death Star-race tot het gevecht van Rey met Palpatine zelve. Natuurlijk op de authentieke LEGO-manier: met veel droge humor waardoor deze LEGO-versie vaak aanvoelt als een onmisbare aanvulling op de bekende canon.

Lego star wars review

Tie Fighter kaputski

Op grafisch vlak hebben we, los van de gewoonlijke, typische LEGO-game glitches – weinig klagen: de woestijnomgevingen zien er akelig echt uit voor een LEGO-game, net als de details op de figuren zelf (R2-D2 kan in episode IV best een poetsbeurt gebruiken) en de ruimtegevechten zien er best spectaculair uit. Je zou zelfs vergeten dat je in een LEGO-universum aan het knallen bent, ware het niet dat die voorbijzoevende Tie Fighter plots in een vuurbal én blokjes uiteenspat.

Zelfs wanneer je het opneemt tegen de enorme gevechtsschepen van The Dark Side, vertraagt de actie niet. Zowel op PS5 als Xbox Series X krijg je een vlotte framerate waarbij je sporadisch wat screen tearing kan ontwaren. De grootste technische frustraties gebeurden echter tijdens de racelevels: de bosachtervolging op Endor zitten tjokvol pop-up en andere glitches. Wat op PS5 echt not done is.

Misschien nog een minpuntje, zeker voor de hardcore Star Wars-fans: je krijgt hier niet de stemmen van de échte filmacteurs te horen, dus moet je het doen met onder meer stemacteur Sam Witwer van de animatieserie. Wie old school wil gaan, kan ook gewoon de ouderwetse mumble-stemmetjes opzetten (check bij de Datacards in het optiemenu). Het was de toenmalige manier van de makers om de productiekosten laag te houden. Dan vinden wij het nieuwe stemmenwerk toch stukken aangenamer klinken.

Lego Star wars skywalker

Lichtzwaard op zijn Frans

Zeiden we ‘veel’? We bedoelden eigenlijk ‘tonnen content’. En dat zorgt voor een ongeziene herspeelbaarheid. Elke planeet zit volgepropt met uitdagingen, verborgen missies en heel wat Kyber Bricks om te verzamelen. Die laatste kan je gebruiken om vaardigheden in de skill trees te ontgrendelen voor alle verschillende types personages. Zo kan je jouw Jedi betere The Force-skills geven of de Droids meer opties om met aliens te praten. Of je Scavengers meer netten laten schieten.

Misschien nog leuker: met de datacards die je op elke planeet vindt, kan je modifiers vrijspelen die de actie er enkel geestiger op maken. Onze favoriet? Vechten met Franse baguettes in plaats van lichtzwaarden. Laat dit alles je echter niet misleiden: zelfs met Frans brood in de knuisten, knettert de actie van het scherm. Als Jedi een legertje Stormtroopers halveren of ze met de Force een loodzware wapenkist tegen de smikkel keilen: het blijft vermakelijk. Met heel wat geslaagde voertuigsequenties erbovenop. jagen op Tie Fighters in de loopgraven van de Death Star of de Millennium Falcon door een asteroïdenveld loodsen? We durven het zelfs bijna magisch noemen.

LEGO Star Wars 5

Tik op de schedelpan

Ontwikkelaar TT games nailt echte alle sleutelmomenten uit de Star Wars-films. En doet dat altijd in onvervalste LEGO-stijl. Naast de vele flauwe grapjes en woordspelingen, zaten we bij momenten luid mee te gniffelen. Met bijvoorbeeld Luke Skywalker die zijn eigen theme zit te neuriën om Rey te negeren. Of Darth Vader die R2D2 een tik op zijn schedelpan wanneer die over zijn voet rijdt. Gouden tip: laat je personage gewoon even 2 minuten stilstaan en kijk wat gebeurt. De makers stopten tientallen grappige idle animations in de game die altijd een knipoog naar de films zijn.

Wat ons betreft is The Skywalker Saga de leukste LEGO-game die TT Games ooit maakte. Oké, sommige minigames zijn zo eenvoudig dat ze na de tigste keer stevig op de zenuwen werken (ja, R2D2, we kijken naar jou en je onnozele hacking minigame) en uitdagend wordt deze Skywalker Saga nooit. Maar houd in het achterhoofd dat niet alleen jij, maar ook je 5-jarig neefje hier ontzettend veel plezier zal uithalen. En na dit stukje filmgeschiedenis in spelvorm heb je er gegarandeerd een nieuwe Star Wars-fan bij.

8.3
  • die LEGO-humor
  • belachelijk veel content
  • baguettes als lichtzwaarden
  • 9 films om te (her)beleven
  • soms eentonige minigames
  • weinig uitdagend

BESLUIT

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga is de beste LEGO-game die je in huis kan halen. Tonnen content, stukken leuker dan een Star Wars-filmmarathon en je kan er nog eens goed mee lachen ook. Voor wie een nostalgische brok filmgeschiedenis in speelbare vorm wil.  

Een reactie achterlaten