fbpx

Sony werkt aan VR handschoen waarmee je alles kan voelen

Dankzij de PlayStation Move kunnen we al virtuele blokjes aan stukken hakken op een beat, maar wat als een handschoen nu eens dé VR-controller wordt in de toekomst? Een nieuw patent van Sony lijkt te suggereren dat de uitgever werkt aan een controller glove voor de PlayStation VR waarmee je virtuele objecten in je hand kan voelen.

Concreet wordt de nieuwe uitvinding beschreven als een ‘handschoen-apparaat, waarbij de vingers van de drager in contact staan met modules, die haptische feedback genereren op basis van interacties die plaatsvinden.’ Klinkt allemaal ingewikkeld, maar de handschoen simuleert dus het gevoel van een virtueel object. Nemen we het voorbeeld van Beat Saber, dan zal je de lightsabers werkelijk in je handen kunnen voelen.


Nu is er uiteraard een gigantische hoeveelheid aan texturen aanwezig in het echte leven. Toch wil Sony zijn best doen daar een veelvoud van te simuleren via de handschoen. Door onder andere, een elektrische motor, componenten met geperste lucht en/of vloeistof, een warmte-element, een koelingselement en veel meer. Geen idee of Sony dat allemaal in de handschoen gebouwd krijgt, maar het klinkt alvast indrukwekkend.

Alle componenten zouden immers samenwerken om een virtueel object in 3D waar te nemen. Daarbij hebben we het niet alleen over de textuur, maar ook over de grootte en zelfs de druk, die het virtuele voorwerp zou uitoefenen op de gebruiker. Maar ook om omgekeerd. Zo zou de handschoen kunnen simuleren hoeveel druk er op je vingers komt te staan als je een dergelijk voorwerp zou vasthouden.

SonyKlinkt allemaal een beetje als de VR-outfits in de film Ready Player One. En toegegeven, dat is het exacte idee. De handschoen kan namelijk je interactie met een virtueel object recreëren. Dat gaat van iets verplaatsen, tot iets in de lucht werpen en opvangen en iets laten vallen. Denk bijvoorbeeld aan een houten speelblok dat je van de ene naar de andere hand gooit. Of van de ene hoek van de tafel naar de andere verplaatst. Maar het kan nog gekker, want stel je eens voor dat je het blok laat vallen op je hand. Of dat een ander personage je bij de hand neemt en er iets te hard in knijpt. Allemaal interacties die je met de handschoen zou kunnen ervaren.

Klinkt fantastisch, maar ergens ook een beetje onwennig. Eén ding is zeker: the future is now, people!

 

Een reactie achterlaten