fbpx

Skyrim weet na 10 jaar nog steeds te verrassen

Skyrim

Onlangs blies The Elder Scrolls V: Skyrim 10 kaarsjes uit. Genoeg reden voor uitgever Bethesda om – nog maar eens – een editie van de befaamde RPG te lanceren. Uitmelkerij? Misschien. Al is deze Anniversary Edition toch meer dan een snelle cash grab. Zo is de nieuwe editie afgestemd op next-gen consoles en voegt ze een hoop nieuwigheden toe. En dat zorgt voor enkele verrassingen.

Anniversary Edition 1

Exploratie en avontuur

Wie Skyrim de afgelopen 10 jaar al eens speelde, weet dat vrijheid centraal staat in deze openwereld RPG. Eerst je eigen avonturier creëren om daarna de uitgestrekte toendra’s en besneeuwde bergtoppen van Skyrim te trotseren. Wat jij uitspookt? Dat kies je zelf. Een bende bandieten opkuisen in een oud fort? Het kan. Liever een geleerd en beroemd tovenaar worden? Kan ook. Of een leger draken uitbenen? Allemaal mogelijk.


Uiteraard zou het een saai boeltje zijn om de 10 jaar oude quests opnieuw te spelen zonder enige vernieuwing. Daarom heeft Bethesda de Creation Club in het leven geroepen. Dat zijn Skyrim mods die officieel gelicenseerd zijn door de uitgever. Het gaat om nieuwe wapens, uitrusting, goodies en activiteiten, vaak met een knipoog naar eerdere Elder Scrolls games. Ook zijn er uitgebreide nieuwe questlines aanwezig met een adequate beloning aan het eind. Eerlijk? Wij vonden het best cool om de vetste wapens uit Oblivion en Morrowind ook te zien in Skyrim.

Anniversary Edition 3

Next-gen upgrade?

Op vlak van next-gen upgrades schiet de Anniversary Edition wel tekort. Je zou denken dat Bethesda na 10 jaar wat tijd had om de texturen wat fraaier te maken, maar eigenlijk is dit simpelweg de Special Edition met snelle laadtijden. Zonde, want een degelijke next-gen behandeling had deze jubileumeditie veel beter kunnen maken.

Toch verdient Bethesda ook complimenten, want de vernieuwde 3D-audio maakt de ervaring veel rijker, althans op PS5. Op de hoge bergtoppen hoor je de wind langs je oren suizen. Maar ook in de wildernis heb je het snel door als een wolf of reusachtige spin je op de hielen zit. Helaas legt Bethesda niet dezelfde graad van afwerking aan de dag voor DualSense controller, want die mist elke vorm van integratie. Geen haptische feedback bij het brullen van ‘FUS RO DAH’, maar ook geen weerstand van de adaptieve triggers bij het opspannen van de boog. Een gemiste kans.

Anniversary Edition 2

Beste versie van Skyim

Laat het wel duidelijk zijn: ondanks de beperkte ondersteuning van next-gen features, is deze Anniversary Edition de beste versie van Skyrim. Dat heeft alles te maken met de Creation Club content, die een hoop nieuwe dingen op de kaart zet om te ontdekken. Hadden we al gezegd dat er zelfs nieuwe residenties toegevoegd zijn? Perfect om vol te stouwen met de nieuw vergaarde of zelf gecreëerde loot. Hoezo zelf gecreëerd? Yup, alle nieuwe uitrusting toegevoegd via de Creation Club, kan je ook zelf maken. Op voorwaarde dat je de juiste perks en grondstoffen hebt natuurlijk.

Daarnaast biedt de gloednieuwe Survival Mode, waarbij je rekening moet houden met vermoeidheid, honger en lichaamswarmte, een nieuwe manier van spelen. Merk trouwens op dat de drie originele uitbreidingen – Dawguard, Hearthfire en Dragonborn – ook aanwezig zijn. Bovenop de originele game en Creation Club content, heb je dus een shitload te doen. Nog nooit Skyrim gespeeld en wil je toch weten wat deze game zo goed maakt? Dan is de Anniversary Edition het perfect startpunt.

8.0
  • FUS RO DAH!
  • toevoeging Creation Club
  • overload aan content
  • niet next-gen

BESLUIT

De next-gen intregatie op PS5 had beter gekund, maar dankzij de Creation Club content valt er toch heel wat nieuws te ontdekken. Ondanks zijn leeftijd, blijft Skyrim een dijk van een game.

Een reactie achterlaten