fbpx

Scars Above is een korte, maar krachtige survival shooter

Scars Above 1

Getest op: PS5
Ook beschikbaar op: PS4/Xbox One/Xbox Series/PC

Ooit een Soulsborne gespeeld met third-person shooter gameplay? Wij ook niet. Tot we deze Scars Above in onze PS5 schuifden. De jonge indiestudio Mad Head Games kwam op de proppen met het idee en het werkt verdomd goed.


Metahedron

Het verhaal van Scars Above begint wanneer onze aardkloot bezocht wordt door een gigantisch piramidevormig object dat The Metahedron gedoopt wordt. Als onderzoeker Kate Ward van het Sentient Contact Assessment and Response (SCAR) team moet je uitzoeken wat de UFO hier komt doen. Net als de SCAR shuttle aan boord wil gaan, activeert The Metahedron en teleporteert het zichzelf en het SCAR-team doorheen het heelal.

Vervolgens ontwaak jij op een onbekende planeet. Beduusd krabbel je overeind en verken je de omgeving. Al snel kom je in contact met een enigmatische schim, die je vertelt dat dit ooit een prachtige wereld was. Een entiteit bekend als The Custodian hielp de planeet om zeep en dus krijg je opdracht om het monster te vernietigen en het mysterie achter de teloorgang van dit paradijs bloot te leggen. En natuurlijk de rest van je crew terug te vinden.

Klinkt als de start van een doordeweeks scifi-verhaal, maar toch serveert Scars Above verschillende leuke en doordachte verrassingen die de game zijn eigen identiteit geven. Toegegeven, de ontknoping had misschien iets dieper mogen graven, maar al bij al hebben we genoten van dit buitenaards avontuur.

Scars Above 2

Soulsborne met guns

Wees zeker op je hoede als je het onbekende territorium verkent, want de lokale fauna in Scars Above is allesbehalve tam. Gelukkig is Kate behoorlijk inventief en weet ze met tal van grondstoffen enkele handige wapens in elkaar te boksen. Haar guns hebben allemaal een natuurlijk element (vuur, bliksem en ijs) dat je kan gebruiken om de zwaktes van de alienmonsters uit te buiten.

Zoals in The Legend of Zelda is elke confrontatie dus een puzzel, waarbij je behoorlijk wat trial & error moet doorstaan om de oplossing te vinden. Eenmaal je het raadsel hebt ontcijferd en weet hoe je je tegenstander pijn moet doen, wordt de gameplay een pak eenvoudiger. Vooral de baasgevechten worden hierdoor machtig leuke confrontaties, die goed in elkaar zitten.

Enkel zonde dat de makers maar een vijftal boss fights hebben voorzien. Scars Above is nu eenmaal een formaatje kleiner dan zijn soulslike genregenoten, vandaar ook de lagere prijs (op PS5 kost hij €39,99). Wij hadden ‘em in 15 uur uit en hadden het niet erg gevonden om langer in deze wereld te vertoeven.

Scars Above 3

Creepy survival

Tussen de confrontaties door zet Scars Above een intense sfeer neer, gelijkaardig aan een survivalhorrorgame. Zo verken je tal van onheilspellende locaties, waaronder duistere moerassen, claustrofobische grotten en intrigerende alien ruïnes. Veel van de monsters weten je vaak op bloedstollende wijze te verrassen. Een Monolith (lees: bonfire) is in dat geval een welkom zicht, want die herstelt je levenspunten, maar wekt zoals in Dark Souls ook alle verslagen creaturen weer tot leven.

Cool is trouwens dat je elk verslagen schepsel kan scannen voor interessante biocomponenten, waarmee je upgrades voor je wapens of tools kan creëren, zoals een energieschild of een anti-zwaartekrachtgranaat. Elke scan levert daarnaast ook wetenschappelijke kennis op voor Kate, waarmee ze haar vaardigheden kan versterken via twee uitgebreide skill trees.

Dat deze indiestudio de mosterd haalt bij de grote voorbeelden van het genre, is overduidelijk. Maar toch slaagt het kleine team van Mad Head Games erin Scars Above een eigen smoel te geven en zowel de gameplay als het verhaal van een twist te voorzien. En hoewel de game als absolute topper tekort schiet, is Scars Above als eerste grote project van een studio, nu al een geslaagde binnenkomer.

7.5
Scars Above
  • coole combat
  • intens sfeertje
  • elk gevecht is een puzzel
  • zachtere prijs
  • verhaal mocht dieper
  • erg kort

BESLUIT

Als eerste grote project van ontwikkelaar Mad Head Games is Scars Above best geslaagd. De soulslike serveert vette combat in een intens scifi-horrorsfeertje. Enkel zonde dat het zo kort is.

Een reactie achterlaten