fbpx

Rollerdrome is een badass skateshooter die je moet gespeeld hebben

Rollerdrome review

Vernieuwing vind je doorgaans niet bij grote blockbusters. Indiegames, daar zit de innovatie. En deze Rollerdrome is daar het voorbeeld bij uitstek van. Wat als je een skategame combineert met guns en granaatwerpers? Dan krijg je Rollerdrome, een ogenschijnlijk niemendalletje dat na deze review bovenaan onze must plays van 2022 staat.

Skate or die

Ontwikkelaar ROll7 (bekend van OlliOlli) haalt de mosterd voor Rollerdrome bij de post-apocalyptische doemfilms die de jaren ’70 en ’80 overspoelden. Films zoals Deathrace 2000 bijvoorbeeld (een van de eerste films met Sylvester Stallone) waarin waaghalzen met bewapende bolides elkaar in de vernieling rijden. Ter entertainment van het dolgedraaide tv-kijkende publiek.


Deze Rollerdrome haakt zijn summiere scenario daar aan vast. Jij speelt Kara die anno 2030 deelneemt aan een rolschaatstoernooi op leven en dood. Deelnemers worden gedropt in een skate-arena vol gewapend hightech gespuis en moeten zien te overleven. En als het kan ook een goeie score neerzetten.

Dat doe je door te knallen, acrobatische tricks uit te voeren en zo goed mogelijk de barrage aan projectielen en aanvallen te ontwijken. Tony Hawk dus, maar dan op zijn post-apocalyptisch: met een klein arsenaal aan wapens waarmee je doelwitten in slowmotion kan doorzeven.

 

2 RD Announce Screenshot02

Tikkende combometer

Het moet gezegd: Rollerdrome speelt heerlijk en zit qua gamedesign best vernuftig in mekaar. Munitie moet je verdienen door grabs, grinds en andere tricks uit te voeren. Je levensmeter kan enkel terug aangevuld worden door vijanden kapot te knallen. Twee eenvoudige basisregels die ervoor zorgen dat het evenwicht tussen knallen en acrobatie steeds gevrijwaard wordt.

De tegenstand is pittig: een legertje aan verschillende en goed bedachte vijandtypes – van sniper tot vuurspuwende mechs – willen je tegelijk te grazen nemen. Wil je overleven, moet je voortdurend projectielen en aanvallen ontwijken. Een goedgetimede ontwijkrol geeft je reflex bullet time waarin je de vijanden extra lang in slowmotion kan bestoken. Niet alleen visueel spectaculair, maar ook ontzettend bevredigend.

Want ben je net als ons gebeten om steeds betere scores neer te zetten? Dan moet je de tikkende comboteller steeds hoger krijgen. En dat kan enkel door vliegensvlug, behendig en doordacht te werk gaan. Van raketschietende heavy die snel een schild opwerpt tot razendsnelle jetpackmofo die je met een stompaanval in een poel zuur doet belanden: elk vijandtype vereist ook een andere aanpak.

Na enkele potjes ben je haast op automatische piloot je volgende line aan het plannen. Eerst dat oranje comboteken grijpen met een halfpip jump, daarna grindend een voetsoldaat met een granaat de lucht insturen om vervolgens naadloos te wallriden naar een hoger platform om die sniper met twee rake shotgun slug shots te elimineren.

 

3 RD Announce Screenshot04

Bloed op de schaatsbaan

Rollerdrome is geen lange game. In 10 uurtjes heb je de finale arena bereikt. Maar opnieuw spelen zal je. Om de challenges van elk level te voltooien bijvoorbeeld. Of om je skills verder aan te scherpen in de bikkelharde Out For Blood-modus die de tegenstand nog wat pittiger maakt. Geloof ons, Rollerdrome wil je gewoon blijven spelen. En dat louter door de oersolide gameplay.

De razendvlotte besturing, goed gebalanceerde arcadegameplay, pittige moeilijkheidsgraad en vette synthwave soundtrack van Electric Dragon, maakt van Rollerdrome dé game waar we afgelopen weken voortdurend naar teruggrepen. Dat snelle potje voor het slapen, mondde meer dan eens uit in een 3 uur durende spelsessie. Gedwongen stopgezet door het knipperende batterij-icoontje van onze Steam Deck.

4 RD Previews Screenshot06

Technisch top

We hebben Rollerdrome zowel op PS5, pc als de Steam Deck getest en van technische mankementen geen sprake. De gestileerde cel-shading stijl geeft de actie een aparte look. Die is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar wij vinden het perfect passen bij de tijdsgeest van het spel. Nog een opsteker: Rollerdrome speelt perfect op de Steam Deck en is het ideale tijdverdrijf. Speel je hem op PS5? Dan is het mooi meegenomen dat deze post-apocalyptische brok spelplezier nog geen gigabyte van je SSD opeist.

Of er dan geen minpunten zijn? Toch wel. Wat meer verhaal was welkom geweest. Tussen de rondes heb je af en toe een interactief verhaallevel waarin je in de kleedkamers kan rondwandelen en wat meer te weten kan komen over de backstory. Door koppen van rondslingerende kranten te bekijken of berichten te lezen op de jaren 70 computerscherm. Een beter uitgewerkt verhaal met cutscenes en acteurs? Hopelijk zien we dat in de sequel. Net als een multiplayeraspect. Nu maar hopen dat Roll7 snel met een uitbreiding komt aanzetten, want dit smaakt naar meer.

9.0
  • Tony Hawk met guns
  • speelt heerlijk weg
  • uitdagend en entertainend
  • coole synthwave soundtrack
  • blijf je spelen
  • verhaal ondergeschikt

BESLUIT

Rollerdrome is niet alleen de coolste game die we dit jaar al gespeeld hebben, maar met gemak ook de vermakelijkste. De combo van skaten en knallen werkt fantastisch. Doe jezelf een plezier en download dit pareltje.

Een reactie achterlaten