fbpx

Rockstar verwijdert transfobe content uit GTA V

transfobe content GTA V

De next-gen versie van GTA V blijkt dan toch geen volledige remaster van de originele game. Nu de titel al enkele weken uit is, wordt duidelijk dat ontwikkelaar Rockstar verschillende transfobe elementen uit de openwereldgame verwijderd heeft. Van dialogen tot transseksuele voorbijgangers.

De bal ging aan het rollen toen Reddit-gebruiker JayProspero opmerkte dat de action figure Captain Spacetoy een make-over heeft ondergaan in de in-game arcade. Het figuurtje droeg oorspronkelijk een knalroze outfit en beschikte het over ‘verwisselbare genitaliën’. Nu heeft het een alternatieve rock-look aangemeten met een ‘verstelbare kots-richting’. Euh… wat?


Daarnaast verwijderde Rockstar verschillende karikaturen van transpersonen, die je vaak kon spotten aan de ingang van de Cockatoos nachtclub. Kirsty Cloud, administrator van de GTA fan site GTANet, merkte de wijziging op. En hoewel de zogenaamde ‘drag queens’ niet meer spawnen in-game, duiken ze nog wel op in de Director Mode. Ook dialogen in verband met de personages, zoals opmerkingen door Franklin, Trevor en Michael, werden verwijderd.

De wijzigingen blijken het resultaat van een campagne van Out Making Games – een groep van LGBT+ leden binnen de industrie. Vorig jaar schreef de groep een open brief aan Rockstar met de vraag om die specifieke elementen te schrappen. Nu blijkt dat Rockstar dat ook gedaan heeft, heeft de groep ook gereageerd.

Toegegeven, ergens vinden we dit jammer. Enerzijds omdat Grand Theft Auto als franchise altijd sterk satirisch getint is. Sterker, de reeks is er mee groot geworden. Anderzijds omdat dit soort zaken aantonen dat humor langzaam maar zeker geen plaats meer lijkt te hebben door cancel culture. En dat is zonde.

GTA V

Een reactie achterlaten