fbpx

Monster Energy Supercross: The Official Videogame 3

monster energy 3 review

Van FIFA en NBA 2K weet iedereen dat er jaarlijks een nieuwe versie verschijnt. Ook ontwikkelaar Milestone waagt zich met de Monster Energy Supercross-reeks voortaan aan die releasecyclus. De eerste twee pogingen vertoonden echter enorme groeipijnen. Derde keer goede keer of mogen we opnieuw met modder gooien?

Van grond tot hemel

Racegames staan en vallen met het weggedrag. De Italiaanse spelontwikkelaar beseft dat, dus sleutelden ze driftig aan dit aspect. De voorganger konden we samenvatten als niet responsief en overgoten met rijkelijk veel onderstuur. Die mankementen zijn nu weggewerkt. Met beide wielen aan de grond sturen de motoren aangenaam. Bochten kan je agressief aanvallen. Loeihard insturen, de achterrem er fors op zodat je achterwiel gecontroleerd wegbreekt en dan zo snel mogelijk accelereren, terwijl de banden licht tegenspartelend grip zoeken op het onverharde terrein. Het is en blijft een heerlijk gevoel, dat Milestone uitstekend vertaalt naar Monster Energy Supercross: The Official Videogame 3.


Verrassend vinden we het echter niet. In hun andere reeksen hebben de Italianen al bewezen dat ze de ground physics (meestal) voor elkaar hebben. In de lucht is het een ander verhaal. Ze waagden een verdienstelijke poging om whips en scrubs te stroomlijnen. Je hebt meer controle over het gewicht van motor en rijder tijdens een sprong. Helaas volgen de animaties niet. Het resulteert geregeld in onnatuurlijke bewegingen, die de illusie dat je een echte supercrossgod bent, volledig onderuithalen. Dat het totaal onbelangrijk is hoe je landt, is onze grootste ergernis. Casen, terechtkomen op de verkeerde kant van de landing, mondt niet uit in een welverdiende doodsmak. Je sputtert gewoon verder.

Monster Energy Supercross – The Official Videogame 3 3

Op dieet

Monster Energy Supercross: The Official Videogame 3 is nochtans niet vies van onverklaarbare valpartijen. Zo vlogen wij op een bepaalde omloop telkens op hetzelfde punt met een prachtige snoekduik over ons stuur, ook al was daar geen aanleiding toe. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dit een alleenstaand voorval was, dat ondertussen met een patch verholpen lijkt te zijn.

Maar vaak weet je in deze game niet waarom je crasht. Ronde na ronde gaat het perfect. Zonder dat je iets anders doet, beland je plots met je smoel in het zand. Heel vervelend. Ondanks die misstappen heeft Milestone zijn physics echter grotendeels voor elkaar. Flow is hier net als in het echt heel belangrijk. Als je een sectie sprongen volledig juist inschat, je direct daarna een uitdagende bocht perfect neemt en je zo moeiteloos van de tegenstanders wegfietst, dan tovert deze racer gegarandeerd een kamerbrede glimlach op jouw gezicht.

Monster Energy Supercross – The Official Videogame 3 4

Milestone snoeide voor Monster Energy Supercross: The Official Videogame 3 in zijn zo al niet indrukwekkende carrièremodus. Het rpg-achtige upgraden van jouw piloot werd volledig geschrapt. Ook de weekplanning, met trainingen en media-evenementen, verdween. De flagshipmodus is dus niet meer dan een veredeld kampioenschap. Dat je nu voor officiële teams kan rijden of een vrouw als avatar mag kiezen, verdoezelt niet dat deze carrière een stap terug zet. Het enige wat de pijn kan verzachten, is de broodnodige facelift die de multiplayer kreeg. De performantere servers en de op maat aan te passen lobbies zorgen voor een merkbaar verbeterde ervaring. Baanbrekend is het niet, aanvaardbaar naar de huidige normen wel.

Details met meerwaarde

Een andere frustratie is de gebrekkige AI. Computertegenstanders houden nog altijd amper tot geen rekening met jou. Ze rammen je ongevraagd, bekampen elkaar zo mogelijk nog onhandiger en rijden heel wisselvallige rondetijden. Het aantal keren dat we een aangename race hadden tegen computergestuurde tegenstanders is te tellen op de vingers van de hand van een timmerman die niet met een zaag kan werken. Om nog een laatste minpunt aan te halen: het geluid van de motoren is veel te tam. We hebben hier te maken met opgefokte racemachines, niet met een stofzuigrobot die zich in jouw hoogpolig tapijt verslikt, jongens!

Monster Energy Supercross – The Official Videogame 3 2

Als je er de voorbije paragrafen op naleest, denk je wellicht dat Monster Energy Supercross: The Official Videogame 3 een stinker van jewelste is. Dat is nochtans niet zo. Technisch is deze game best in orde. De mooie graphics rollen vloeiend over het scherm. In tegenstelling tot zijn voorganger (die we vorig jaar beloonden met een ondermaatse 5.8 op 10) hadden we op onze originele PS4 zelfs geen last van framedrops. Ook kleine details leveren een meerwaarde op, zoals de THX-achtige tune die aan de start voorafgaat. Door deze subtiele hint kan je met wat oefening pijlsnel uit de startblokken schieten en behoort een holeshot zonder dat je het halve deelnemersveld een beuk moet geven tot de opties.

Fun*

De voornaamste reden waarom we aan Monster Energy Supercross: The Official Videogame 3 een aangenaam gevoel overhouden, is dat het ondanks zijn ontegensprekelijke mankementen onvervalste fun oplevert. Zozeer zelfs dat we er zeker van zijn dat we het na deze review nog zullen spelen. Dat is het grootste compliment dat we kunnen geven. Het zonder omwegen een aanrader noemen, doen we niet. Dat is alleen zo als je houdt van supercross of videogames die zich focussen op racen op twee wielen.

7.0
  • technisch volmaakt
  • aangenaam weggedrag
  • verbeterde multiplayer
  • afgeslankte carrière
  • zwakke AI
  • tam geluid

BESLUIT

Monster Energy Supercross: The Official Videogame 3 bewandelt het pad tussen plezier en simulatie bijna perfect. Of dat volstaat om meerdere gebreken door de vingers te zien, moet je voor jezelf uitmaken.

Een reactie achterlaten