fbpx

F1 2021 krijgt geslaagde Netflix-injectie

F1 2021 review

Vergeet Lewis Hamilton, Max Verstappen en de terugkeer van verloren zoon Fernando Alonso. In F1 2021 zuigt het trio Aiden Jackson, Casper Akkerman en Devon Butler alle aandacht naar zich toe. Zij spelen de hoofdrollen in Braking Point, de nieuwe gamemodus met een verhaallijn die het niveau van de Netflix-docuserie Drive To Survive wil benaderen. Een vervolg op het experiment in F1 2019, waar Devon Butler toen al de hyperarrogante antagonist speelde.

f1 2021 screenshots 8


Breekpunt

Braking Point laat zich makkelijk samenvatten. Je werkt lineair gesorteerde scenario’s af, terwijl er tussendoor filmpjes voorbijflitsen om het verhaal wat body te geven. Op zich is het niets nieuws. Toch bleven we er verdomd lang voor in onze kuipstoel plakken. Het is immers al van Codemasters teloorgegane TOCA Race Driver-serie geleden dat we een vertelling op wielen van deze allures kregen. Wellicht daarom dat we het niet konden laten om ook ’s avonds veel te laat een race verder te spelen, nieuwsgierig naar de volgende aanvaring tussen Aiden Jackson en zijn oudere, Nederlandse teammaat Casper Akkerman.

We vinden het aangenaam dat Braking Point de gebeurtenissen uit de voorbije seizoenen volgt. Ze geven extra cachet aan het verhaal. Je start in de laatste race van het 2019 in de F2. Daarna zit je als Aiden Jackson aan het stuur tijdens enkele controversiële momenten van het seizoen 2020.

Ondertussen passeren er via sociale media, nieuwsbulletins en mails kleine stukken info over echte gebeurtenissen van vorig jaar. De introductie van Aston Martin en Alpine, de verrijzenis van Alonso, opmerkelijke transfers … Deze details sleuren je mee in de game, totdat je haast echt gelooft dat je Aiden Jackson bent. Zonder veel weg te geven: geraak niet al te zeer gehecht aan Jackson, want seizoen 2021 heeft een verrassing in petto.

f1 2021 screenshots 9

Alle tredes op de taalladder

Helaas halen enkele storende elementen de beleving onderuit. Je merkt heel duidelijk dat je verondersteld wordt op een bepaalde positie te finishen. Als je per ongeluk op een podium belandt of een zege behaalt, dan doet de verhaallijn er niets mee. Ook de grote hoeveelheid bordkartonnen personages is een tegenvaller. Brian Doyle, de lijm die jouw team samenhoudt, kaapt als nevenpersonage de Oscar weg. Hij is zowat het enige personage van vlees en bloed.

En dan zijn er nog die vaak belachelijke accenten. Het Engels van je moeder houdt het midden tussen iets waarmee je zowel Aziaten als latina’s beledigt. Nederlander Casper Akkerman klinkt Noorser dan Odin zelf. Zijn kind is Britser dan de Queen, terwijl zijn vrouw er een stereotiepe Amerikaanse tongval op nahoudt. Codemasters wilde alle tredes op de taalladder afvinken. Het resultaat is dat de geloofwaardigheid zonder pardon naar beneden dondert.

f1 2021 screenshots 5

Meer diva’s

Genoeg over Braking Point. Brengt F1 2021, voor het eerst met EA als uitgever, nog andere veranderingen? De wegligging maakte enkele ministapjes. Val kerbs hier en daar te aggressief aan en je F1-bolide kleeft plots iets minder strak aan de asfalt. Let wel: het gaat over welbepaalde kerbs met een karakter, zoals de tweede chicane in Monza. Waarmee we willen zeggen dat de wagens erop reageren zoals het moet. Dat is zonder meer een positieve evolutie. Verder valt op dat zelfs de Mercedes niet altijd op rails rijdt. De wagens reageren nerveuzer. Ze spartelen bijvoorbeeld overtuigend tegen als je het gaspedaal te enthousiast bedient. De racepaarden zijn dus wat meer diva’s geworden. En dat hinniken we toe.

Het pijnpunt in het weggedrag blijft remmen. Daar is weinig gevoel in te krijgen, zelfs met de zeer capable hardware waarmee wij F1 2021 testten. Verder krijgt Codemasters ook dit jaar de lauwe force feedback niet op temperatuur. Doods, verstoken van detail en weinig realistisch. Dat blijft de conclusie. Gelukkig noteren we zelfs daar een positieve noot: heel af en toe voelden we iets dat op aero push leek. Met heel veel tweaken, pers je er mogelijk iets uit dat je wensen benadert. Al betwijfelen we zeer sterk dat je het perfect krijgt. Voor wie zweert bij een controller is er goed nieuws. Daarin kent Codemasters nog altijd zijn gelijke niet.

Jaarlijkse verzuchting

Over de carrièremodus kunnen we kort zijn: die blijft top, ook al is het een bijna vlekkeloze kopie van vorig jaar. Geen enkel racespel komt op dat vlak in de buurt. Braking Point is een aangenaam voorgerecht, maar dit blijft het perfecte hoofmenu. Afsluitend herhalen we de jaarlijkse verzuchting van de PC-spelers nog maar eens. Codemaster, zorg er eens voor dat we de menu’s kunnen besturen met een muis. Switchen tussen verschillende invoerapparaten is niet nieuw. We zijn ondertussen 2021. Je zou het moeten weten, want het staat in de titel van je game.

8.0
  • lijvige nieuwe modus
  • levendig weggedrag
  • nog altijd de beste carrièremodus
  • iets te veel copy paste
  • twijfelachtige force feedback

BESLUIT

F1 2021 Braking Point is een oud trucje in een nieuw jasje. Als je heimwee hebt naar het door een verhaal gedreven TOCA Race Driver, dan is F1 2021 het zeker waard om je helm nog eens van stal te halen.

Een reactie achterlaten