fbpx

Red Dead Redemption blijft overeind, maar €50 is echt te veel

Red Dead 1
Getest op: Nintendo Switch
Ook beschikbaar op: PS4/Xbox One/PC
We herinneren ons 2010 alsof het gisteren was: terwijl onze lange haren wapperen in de wind, galloperen we de zonsondergang tegemoet, nippend van onze fles whisky. Red Dead Redemption is zowat de meest badass game die we ooit speelden. Nu, 13 jaar later, brengt Rockstar compleet hetzelfde avontuur uit voor de PS4 en Switch.

Gouwe ouwe

Eerlijk gezegd hadden we gehoopt op een remake van het westernepos in de engine van Red Dead Redemption 2. Maar exact dezelfde game uitbrengen die we al in 2010 speelden op onze PS3? Een gemiste kans voor Rockstar. We hielden bovendien ons hart vast voor de avonturen van John Marston die als legendarisch in ons geheugen gegrift staan. Ze gaan onze held toch niet verneuken zoals ze dat met de GTA Trilogy-remake deden?

Die vrees blijkt onterecht. Deze port heeft wonderwel de tand des tijds doorstaan. De Mexicaanse zonsondergang tegemoet rijden levert anno 2023 nog steeds een kippenvelmomentje op. Ook nu is het nog steeds dolle pret om de vele vreemde personages onderweg te ontmoeten, hun side quests aan te nemen (of ze gewoon neer te knallen) en te zien hoe je honor ofwel toeneemt, ofwel minder wordt. Het werkt anno 2023 nog steeds.


Red Dead Redemption review 2

Zonder spastische klauw

Het hoofdverhaal blijft ook gevuld met heerlijke missies en geloofwaardige personages. Op de achtergrond maak je de evolutie mee naar het meer ‘beschaafde’ Amerika van 1890. Elk dorpje of stadje dat je passeert leeft en ondanks de leeftijd van de game stoorden wij ons niet echt aan de verouderde visuals. Sterker, het blijft zelfs overeind, ook naar hedendaagse normen.

Disclaimer: wij herbeleefden Red Dead op de Switch en daar draait de game vlekkeloos. In handheldmodus valt de visuele veroudering zelfs niet op. De toevoeging van motion controls ware fijn geweest, al hoor je ons niet klagen: het richtsysteem voelt nog altijd fijn aan en je hoeft je tenminste niet aan spastische klauwen te verwachten wanneer je in een hevige shootout belandt.

Red Dead Redemption review 3

Zombies knallen op de pot

Rockstar voegt ook alle dlc toe en daarmee doelen we vooral op het heerlijke zombie-epos Undead Nightmare. Het voegt enorm veel gameplay toe met een nieuwe campaign, nieuwe challenges en wat toeters en bellen in de vorm van nieuwe wapens en nieuwe outfits. Je kan de ondoden dus nog steeds omleggen met Heilig Water en de Blunderbuss en dankzij het creepy B-film sfeertje en de cheesy dialogen is ook dit onderdeel nog altijd fantastisch om nog eens in te duiken.

Al moeten we ook realistisch zijn: 50 euro vragen voor een port van een 13 jaar oude game? Dat is echt not done, Rockstar. Ook de multiplayercontent is eruit gehaald, wat het hoge prijskaartje nog minder verantwoord. Ben jij een van die enkelingen die de eerste Red Dead nog niet gespeeld heeft? Enkel dan vinden we een aankoop verantwoord. Al wacht je zelfs dan best op een pricedrop.

8.0
Red Dead Redemption
  • blijft een tijdloos epos
  • speelt heerlijk op Switch
  • Undead Nightmare
  • geen multiplayer
  • €50 is écht te veel

BESLUIT

Je kan er niet omheen: Red Dead Redemption is nog steeds een dijk van een game en doorstaat de tand des tijds. Ziet er nog steeds goed uit, speelt heerlijk weg op de Switch, alleen het prijskaartje is veel te hoog voor een 13 jaar oude game.

Een reactie achterlaten