fbpx

PUBG-klonen worden voor de rechtbank gesleept

De ontwikkelaar van PlayerUnknown’s BattleGrounds, PUBG Corp., klaagt een andere studio aan op basis van copyright en overtredingen tegen hun handelsmerk. Specifiek gaat het om de mobiele games Knives Out en Rules of Survival. In de klacht staat een vergelijking van enkele specifieke elementen uit de verschillende games.

De aanklacht werd ingediend bij de rechtbank van Noord-Californië. Via de rechtszaak eist PUBG Corp. dat NetEase beide games offline haalt uit de App Store en ophoudt met de ontwikkeling van andere klonen. Specifiek haalt de studio achter PUBG aan dat concepten zoals de krimpende map, de air dropping bij de start, de strijd tussen honderd spelers en de keuze voor uitrustingslevels regelrecht gekopieerd zijn.


Het kopieergedrag van de Chinese studio gaat zelfs nog verder. Zo kan je in beide games kookgerei gebruiken als wapen en komen er ook crates uit de lucht gevallen. Zelfs de slagzin ‘winner winner checken dinner‘ komt voor in de games van NetEase.

Daarbovenop creëren de twee games verwarring doordat zee YouTube-video’s steevast de omschrijving ‘mobile PUBG’ krijgen. Volgens PUBG Corp. wil NetEase opzettelijk gebruikers doen denken dat het spin-offs zijn van hun handelsmerk.

Tot slot lijkt de gebruikersinterface van de twee klonen sterk op de populaire Battle Royale-game. Ook de gebouwen in de games, waaronder een energiecentrale, zijn van ontwerp sterk gelijkend op die van PUBG. Om dit aan te tonen werden verschillende screenshots toegevoegd aan de aanklacht.

Op 27 januari diende de studio achter PUBG al een klacht in bij Apple. Zij stuurden die door naar NetEase die formeel ontkende dat hun games in strijd zijn met de copyrights. Om die reden wordt nu een officiële rechtszaak tegen de Chinese ontwikkelaar gestart. Het is overigens niet de eerste keer dat PUBG Corp. op zijn tenen getrapt is. Vorig jaar twijfelde het nog om Epic Games voor de rechter te slepen voor Fortnite Battle Royale.

Een reactie achterlaten