fbpx

Phantom Liberty toont wat Cyberpunk 2077 in zijn mars heeft

cyberpunk 2077 phantom liberty
Getest op: PS5
Ook beschikbaar op: Xbox Series / PC
De release van Cyberpunk 2077 zal nog lang herinnerd worden als een fiasco van ongezien formaat. Maar er is sindsdien hard gezweet in Night City. Dat harde en deels moreel verplichte gezwoeg van de Poolse developer werpt nu zijn vruchten af. Eindelijk.

Cyberpunk 2.0

Heb je destijds Cyberpunk 2077 gefrustreerd aan de kant geschoven? Dan is dit het moment om terug in te pikken. En niet alleen omwille van Idris Elba die in deze eerste en enige verhaalexpansie feilloos schittert als geheimagent Solomon Reed. Na twee jaar vol mea culpa’s en bijhorende oplapwerken, hebben de jongens van CD Projekt Red samen met Phantom Liberty een giga update gedropt die ook de hoofdgame een grondige makeover geeft. Niet zozeer visueel – daar zat het dankzij de PS5- en Xbox Series-update al best goed – maar in de vorm van een ontelbare gameplaytweaks en ingrijpende aanpassingen waardoor we gerust van een herboren Cyberpunk 2077 mogen spreken.

Je merkt het meteen wanneer je als getormenteerde cyberpunk V in Night City een telefoontje krijgt van hacker Songbird. De Space Force One van de presidente ligt onder vuur en moet een noodlanding maken in Dog Town, ook bekend als D-Town. Niet A-, B-, C- maar D-Town: een vervallen en tevens hermetisch afgesloten district van Night City waar voormalig kolonel Kurt Hansen en zijn zwaarbewapende militie de plak zwaaien. Veel criminaliteit, nog meer hightech wapens en vooral: geen kat die er opkijkt van een explosie meer of minder.


phantom liberty review 1

Red de presidente!

Al maakt de crash van het presidentiële vliegtuig en de daaropvolgende shootout wel verschillende mensen wakker. Na een bijzonder explosieve intro moet jij de presidente in veiligheid zien te brengen. Net zoals in de betere nineties actiefilm. En Phantom Liberty pakt het best groots aan. Die boss battle met de kolossale, raketspuwende spidermech waarbij munitie noch betonmuren gespaard worden? Die lijkt recht uit Ghost in the Shell geplukt. Waarna de spectaculaire reddingsmissie een flinke portie spionagethriller krijgt, hier belichaamd door de ondergedoken agent Solomon Reed. Politieke intriges, verraad, bijgaande morele dilemma’s en vooral veel vette actie.

Want Phantom Liberty gooit die vernieuwde troeven van Cyberpunk 2077 maar graag in de strijd. Naast de shitload aan quality of life-verbeteringen zoals gestroomlijnde menu’s en op console afgestemde user interface, maak je kennis met het nieuwe politiesysteem. Hang je de aggropunk uit, dan zit de arm der wet (of hier: de losgeslagen commandohonden van de kolonel) je snel op de hielen. Wat vaak uitmondt in explosieve car combat, alweer een nieuwe toevoeging.

Zo kan je jouw achtervolgers vanachter het stuur op de korrel nemen, ze vanop de moto afmaken met je vlijmscherpe katana of ze simpelweg tot ontploffing hacken. Ondanks de soms vreemde car physics vinden we de voertuigactie een meer dan geslaagde toevoeging. Na een tijdje kan je zelfs plaatsnemen in van zware artillerie voorziene Mad Max-vehikels en verdoemenis zaaien. Wat helemaal past bij de stijl van het nieuwe district.

phantom liberty review 3

Militech air drops

Phantom Liberty bewijst dat Night City wat te groot was voor eigen goed. En dat een verhaal meer tot zijn recht komt in een kleinere, compacte setting. Ook al word je tijdens deze expansie vaak buiten de muren van Dogtown gestuurd, wij vertoeven bijzonder graag in dit verticale, kapotgeschoten rattennest vol junks en vergane glorie. Omdat het de troosteloosheid van megacity’s toont. En het stikt van de nevenactiviteiten.

Zo gebeuren nu Militech air drops die je kan chasen – volg de rookpluimen – en je na een pittig gevecht sterke loot geven. Voertuigen jatten, dwalende pyscho’s afmaken of rondhangende bendes met je katana of Mantis Blades laten kennismaken: net als in de hoofdgame valt hier veel te beleven, en zijn de mogelijkheden om moord en vernieling te zaaien enorm. Maar goed ook, want je zal willen blijven experimenteren met de vernieuwde skill trees.

phantom liberty review 4

Air dash & optische camo

Want laat dat nu net de grootste verdienste zijn van CD Projekt Red: dat onoverzichtelijke, muffe scherm vol statistiekjes is een gestroomlijnd geheel van échte skills geworden. Skills die op gameplayvlak iets toevoegen. Van air dashes, power slides en optische camo’s tot slowmo tijdens het mikken en meer. Waardoor je jouw speelstijl verder kan gaan finetunen en het verzamelen van creds en XP ook zin krijgt.

Ook goed nieuws: de Cyberware is ook aangepakt en heeft nu zijn eigen skilltree. Die de gameplay wat dieper maken. Ruil je ingebouwde raketwerper gerust in voor die duffe Gorilla arms, want die zijn een stuk spectaculairder geworden. Die raketwerper, Mantis Blades of andere cyberwapen in je armen, kan je nu ook overchargen voor een nog hardere aanval. Tip: bezoek sowieso ook een ripper doc in Dogtown, want die heeft ook stroom-, vuur- en zuurvarianten van je armwapens in de aanbieding. En 10.000 Volt extra geeft de handgevechten een extra dimensie. Ook handig: in het menu zie je nu ook hoeveel ijzer en tech in je lijf steekt, hoe hard je cyborg bent geworden en hoe kogelbestendig je bent.

phantom liberty review 0

Machine met een nieuwe ziel

Om maar te zeggen: het aantal échte verbeteringen zijn niet op een hand of vijf te tellen. Oké, de AI van vijanden mag dan wel aangepakt zijn, we hebben nog steeds gezien hoe gewapende nitwits van D-town bleven aanrukken en nieuwe voertuigen bleven opduiken, tot we een soort metershoge car pile voor onze neus hadden. Voertuigen en NPC verdwijnen nog steeds iets te gewillig wanneer je in de verte kijkt. En die textuur pop-ups, die hadden we liever ook niet meer gezien.

Nee, helemaal feilloos is Cyberpunk 2077 nog steeds niet, maar tijdens onze 20 uur durende review is het aantal beschamende of faliekante errors best klein. Een schril contrast met twee jaar geleden toen we schreven: “onder de dikke laag bugs zit wel degelijk een ruwe diamant verscholen.” Blij dat Phantom Liberty die na 2 lange jaren eindelijk laat schitteren.

8.9
Cyberpunk 2077: Phantom Liberty
  • geslaagd verhaal
  • vernieuwde skill trees
  • explosieve car combat
  • 101 quality of life verbeteringen
  • Idris is leuker dan Keanu
  • oude euveltjes duiken soms op

BESLUIT

Ontwikkelaar CD Projekt Red toont met deze expansie wat Cyberpunk 2077 in zijn mars heeft. Sterk verhaal, vette actie en ontzettend veel gameplaymogelijkheden. Gewoon spelen en erna het hoofdverhaal een tweede kans geven.  

Een reactie achterlaten