fbpx

PewDiePie onder vuur na racistische uitlating

YouTube-ster Felix KjellbergPewDiePie voor de vrienden – krijgt een shitstorm aan kritiek over zich heen nadat hij onlangs het n-woord gebruikte in een stream voor Playerunknown’s Battlegrounds. Verschillende fans waren niet opgezet met de racistische uitlating van de wereldberoemde gamer. Ook Sean Vanaman, de mede-oprichter van Campo Santo en ontwikkelaar van Firewatch, wil PewDiePie nu een halt toeroepen.

Vanaman liet op Twitter weten dat hij met Campo Santo een procedure start om alle video’s met content van developer te laten verwijderen van Kjellbergs kanaal.


Maar de man ging nog verder dan dat. Volgens Vanaman zijn streams namelijk een inbreuk op de auteurswet, omdat streamers een product van een ander gebruiken om zelf geld mee te verdienen. Een tijdje geleden verscheen Kjellberg al in het nieuws met een antisemitische uitspraak en dit nieuwe incident schoot bij de mede-oprichter van Campo Santo duidelijk in het verkeerde keelgat.

Volgens Vanaman heeft PewDiePie dan ook een vernietigend effect op de industrie:

Verder riep Vanaman ook andere developers op om Kjellberg niet meer te steunen, zodat hij geen racistische boodschappen meer de wereld kan insturen.

PewDiePie zelf heeft nog niet gereageerd op de reacties en zal allicht pas commentaar geven als de storm een beetje gaat liggen. Feit is wel dat zijn naam vaker opduikt bij controversiële incidenten. Hij maakte grapjes over joden, maakte referenties naar het nazisme en zoekt vaak het conflict op met mainstream media. Het gebruik van het N-woord zal waarschijnlijk niet het laatste incident zijn, want een badass scheldwoord laten vallen blijft populair bij de kijkers.

Wat denken jullie? Zijn de negatieve reacties een beetje overroepen? Of heeft Sean Vanaman compleet gelijk als-ie zegt dat streamers de games van developers in een positievere context moeten gebruiken?

Een reactie achterlaten