fbpx

Onderzoek: “Geen verband tussen gewelddadige games en agressief gedrag”

Gewelddadige games zijn volgens Donald Trump de oorzaak van het wapengeweld in de VS. Een Duits onderzoek haalt die uitspraak nu volledig onderuit. Volgens de onderzoekers treden er geen significante gedragsveranderingen op bij het gamers. Je loopt evenveel kans om aangevallen te worden door iemand die geen videogames speelt. 

Het onderzoeksteam van het Instituut voor Menselijke Ontwikkeling in Berlijn en het Universitaire Ziekenhuis in Hamburg stelde drie onderzoeksgroepen van elk dertig personen samen. De ene groep speelde elke dag dertig minuten Grand Theft Auto V, de andere groep ging aan de slag met De Sims en de laatste onderzoekspopulatie speelde geen games. 


In totaal werden er drie tests afgenomen bij de onderzoekspopulatie. Eentje bij de start, dan na twee maanden en tot slot een derde keer vier maanden na de start. Wat blijkt? Er zit niets tot geen verschil tussen de resultaten van de drie groepen.

Volgens de onderzoekers zijn deze nieuwe vaststellingen broodnodig om de conclusie van de Amerikaanse Psychological Association tegen te spreken. Die laatste meent dat gewelddadige videogames een risico vormen en zorgen voor een toegenomen agressie en een afgenomen empathie bij gamers.

Dit nieuwe Duitse onderzoek ontkracht de Amerikaanse studie. Volgens het hoofd van het onderzoeksteam, Simone Kühn, is hun conclusie een pak relevanter omdat ze in meerdere domeinen geen effecten waargenomen hebben. Ze plannen nu een nieuw onderzoek waarbij kinderen de onderzoekspopulatie vormen.

Een reactie achterlaten