fbpx

Oekraïense overheid wil Atomic Heart verbieden

atomic heart 2

De Oekraïense overheid heeft bekendgemaakt dat het Atomic Heart uit de digitale stores van het land wil laten halen. De shooter is van Russische makelij en zit volgens Oekraïne vol communistisch gedachtengoed. En dat ligt bijzonder gevoelig.

Atomic Heart is niet alleen ontwikkeld door de Russische studio Mundfish, de game speelt zich ook af in de Sovjet Unie (het vroegere Rusland). Twee rode vlaggen voor de Oekraïense overheid dus die nu aan Sony, Microsoft en Valve vraagt om de game uit de digitale stores te halen.


Dat Mundfish zijn game lanceert net wanneer Rusland en Oekraïne één jaar in een oorlog verwikkeld zijn, helpt ook niet. Al kreeg de Russische ontwikkelaar al eerder kritiek over zich heen. Zo zou de Russische overheid financieel voordeel halen uit launch van de game, gezien ze een meerderheidsaandeel heeft in de studio. Plus werd de studio verdacht gegevens te verzamelen voor de Russische overheid.

In een statement aan de website Dev.au (via PCGamesN) vertelde Alex Bornyakov, de Oekraïense vice-minister van Digitale Transformatie, dat hij aan de drie platformhouders heeft gevraagd om de distributie van Atomic Heart te beperken:

“Gezien de Russische roots van Atomic Heart en de manier waarop het spel het communistische ideeëngoed en de Sovjet Unie promoot, wil het ministerie van Digitale Transformatie aan Sony, Valve en Microsoft vragen om de digitale verkoop van de game te verbannen. Daarnaast raden we ook aan om de distributie in andere landen te beperken om zo de brutaliteit, het mogelijk verzamelen van gebruikersgegevens via de game en het financieel gewin voor de Russische overheid stop te zetten”.

De Oekraïense minister haalt nog aan dat de game werd gefinancierd door Russische ondernemingen en dat ontwikkelaar Mundfish de Russische inval in Oekraïne nooit openlijk veroordeeld heeft. Daarom roept hij gamers wereldwijd op om de game te vermijden.

Volgens de website is Mundfish wordt de game gemaakt door een multinationaal team die zich in Cyprus bevindt, maar volgens de Oost-Europese nieuwswebsite AIN is de studio gevestigd in Moskou.

Ontwikkelaar Mundfish heeft nog niet gereageerd.

Een reactie achterlaten