Noorse Commissie klaagt game-uitgevers aan
Stijn Poelmans |
02 mei 2018
De Noorse Consumentencommissie (NCC) heeft een klacht ingediend tegen EA, Sony, Nintendo en Valve voor het niet naleven van de Europese Consumentenwet. Volgens de commissie zijn de online winkelplatformen van de uitgevers in strijd met de Europese wetgeving wat betreft herroepingsrecht en terugbetalingen.
Wie in Europa een artikel koopt via een webshop, heeft in principe een bedenkingstermijn van 14 dagen om het product terug te sturen en een refund te vragen. Nu is het vaak zo dat je op Steam, EA Origin en in de PlayStation Store dat recht verliest van zodra je een gekochte game downloadt, ook al speel je hem nooit. En volgens de NCC wordt de klant daar helemaal niet van op de hoogte gebracht.
De NCC vindt bijgevolg dat de PlayStation Store, EA Origin en Steam in strijd zijn met de Europese wetgeving, omdat zij geen toestemming vragen om dat recht kwijt te schelden en bovendien geen erkenning van de consument krijgen dat hij zijn herroepingsrecht verliest op het moment dat hij een gekochte game downloadt.
Nochtans erkent de NCC dat het beleid van Steam wel correct is, al duikt daar een ander probleem op. Wie een game via Steam koopt, kan namelijk een refund vragen binnen de 14 dagen, op voorwaarde dat de game niet meer dan twee uur gespeeld werd. Maar dat wordt tijdens het aankoopproces helemaal niet meegedeeld. Volgens de NCC moet de consument daarom de mogelijkheid hebben om een vakje aan te klikken, om zo aan te geven dat hij met dat beleid akkoord gaat. Momenteel is dat niet mogelijk.
Ook Nintendo kwam al in het vizier van de Noorse Consumentencommissie, omdat het niet mogelijk is om pre-orders in Nintendo e-Shop te annuleren. De commissie had naar eigen zeggen al een oproep gedaan aan Nintendo om dat beleid te wijzigen, maar zonder resultaat. En volgt dus een officiële aanklacht.
Het is een gevaarlijke situatie, want in Australië verloor Valve, als eigenaar van Steam, een gelijkaardige rechtszaak en moest daarvoor een boete van 3 miljoen dollar ophoesten.
Finn Lützow-Holm Myrstad, de directeur van digitale services bij de NCC, zal er in ieder geval alles aan doen om de Noorse consument te beschermen:
“Digitale winkelplatformen bestaan niet in een wetteloos vacuüm. Als je hier handel wil drijven, moet je de wetten respecteren, ook al ben je een reus in de game-industrie.”
Ongetwijfeld krijgt dit verhaal nog een staartje. Wij houden je op de hoogte.