fbpx

Nieuwe studie: ‘Games hebben geen negatieve invloed op jongeren’

Kids games

Games worden in de media vaak als oorzaak aangeduid voor gewelddadig gedrag van jongeren. Daar blijkt opnieuw niets van aan. Een nieuwe wetenschappelijke studie bevestigt dat er geen negatief verband is tussen het spelen van gewelddadige games en de sociale vaardigheden van tieners.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Vrije Universiteit van Amsterdam. De wetenschappers lieten zo’n 161 jongens tussen 12 en 17 jaar gewelddadige games spelen. De wetenschappers hielden in het oog of jongeren na het gamen hun reacties in toom hielden.


Achteraf bleek dat het experiment geen kortetermijneffecten had op de jongeren. Een gewelddadige game spelen heeft geen rechtstreekse invloed op gedrag. Om de gevolgen op lange termijn te weten te komen, is volgens het team wel extra onderzoek nodig.

Onderzoekster Ewa Miedzobrodzka constateerde dat ‘blootstelling aan gewelddadige videogames niet de negatieve effecten heeft op adolescenten als eerder werd aangenomen’. Dat gezegd zijnde, blijft een steekproef van slechts 161 deelnemers best klein. de doelgroep enkel uit jongens bestond. Of het experiment een andere uitkomst gehad zou hebben bij meisjes, is niet duidelijk.

Daarom roept Miedzobrodzka op tot voorzichtigheid. Zo ontdekten de onderzoekers dat blootstelling aan antisociale inhoud in alle soorten media (dus ook films, boeken en zelfs sociale media) wel een negatieve invloed kan hebben. Bovendien kunnen externe factoren ook een belangrijke rol bij spelen.

Miedzobrodzka roept ouders daarom op tot voorzichtigheid: volg de PEGI-labels en laat je tieners geen gewelddadige videogames spelen.

Een reactie achterlaten