fbpx

Nacon RIG 800 pro combineert comfort met superieur geluid

Schermafbeelding 2022 10 10 om 04.08.32

De nieuwe generatie consoles ligt al een poosje in de rekken, dus is het tijd voor een verse lading randapparatuur. Tal van producenten proberen je te verleiden met prachtige en vaak ook dure technologie, waaronder ook Nacon. De uitgever lanceert een volledig nieuwe line-up aan RIG headsets, die in al je audio-noden voorzien.

Wij mochten aan de slag met de hoofdtelefoons en stellen vast dat de nieuwe serie uitstekende geluidskwaliteit biedt in verschillende prijsklassen. Al staan de RIG headsets voor meer dan een krachtige geluidservaring alleen, want dankzij een vederlicht frame is ook het draagcomfort optimaal.


De nieuwe toevoegingen tot de RIG collectie zijn de RIG 300 Pro, de RIG 500 Pro en de RIG 800 Pro – met elk hun eigen alternatieve modellen, gebaseerd op de console waarvoor je ze wil gebruiken.

RIG 300

RIG 300 Pro HS (PlayStation)/HX (Xbox)/HN (Switch) – €29,90

De RIG 300 Pro is de budgetvriendelijke nieuwkomer van de collectie en biedt dan ook de minste opties. In het frame is een zachte hoofdsteun bevestigd, al kan je de grootte van de headset enkel aanpassen via de verstelbare oorschelpen. Ook is de headset bekabeld, dus moet je ‘m nog steeds inpluggen in je controller of console.

Positief aan het design is dat de oorschelpen, in tegenstelling tot eerdere modellen in deze prijsklasse, ovaalvormig zijn. Iets wat het draagcomfort sterk verbetert, gezien de oorschelpen de oren dan veel preciezer omsluiten. Vooral mensen met ietwat grotere oren zullen hier blij om zijn.

De RIG 300 Pro biedt geen ondersteuning voor Dolby Atmos of 3D audio, maar levert een zuiver en helder stereo-geluid af. Ondanks zijn lichte prijsklasse biedt de headset een zeer degelijke en gebalanceerde geluidskwaliteit. Ook de microfoon levert een heldere klank af. Al is die op de Nintendo versie licht overbodig, gezien de chat werkt via de Nintendo Switch Online App op smartphone.

RIG 500

RIG 500 Pro HC Gen 2(PS5, Xbox, Switch)/HA Gen 2 (pc) – €79,90

Iets meer budget op overschot en speel je graag competitief? Dan is de RIG 500 Pro Gen 2 het nieuwe model voor jou. De headset bezit een modern, stalen frame met een comfortabele, elastische hoofdsteun die zich automatisch aan je hoofd aanpast. De bekabelde, ovaalvormige oorschelpen passen perfect rond de oren en de oorkussens weren externe geluidsbronnen. Tel daarbij dat ook dit model vederlicht is en je kan urenlang gamen.

In tegenstelling tot de RIG 300 Pro, biedt deze 500 Pro Gen 2 wel ondersteuning voor Dolby Atmos (Xbox en pc) en 3D audio (PlayStation), dus kan je virtuele dreigingen perfect lokaliseren. Dankzij de gebalanceerde en heldere geluidservaring kan je verschillende audiobronnen uitstekend van elkaar onderscheiden.

Ook de microfoon doet perfect zijn werk tijdens een online potje Call of Duty en biedt de nodige noise cancelling, zodat je maten niet geplaagd worden door vervelende achtergrondgeluiden. Gedaan met chatten? Dan kan je de microfoon uitschakelen door hem omhoog te klikken. Als je liever een tijdje wat singleplayer games speelt, kan je hem zelfs loskoppelen van de headset.

RIG 800

RIG 800 Pro HS (PlayStation)/HX (Xbox)/HD (pc) –  €199,90

De kers op de taart van de line-up is de RIG 800 Pro. Zoals de bovengenoemde modellen heeft ook deze editie een vederlicht frame met comfortabele elastische hoofdsteun. De ovaalvormige, verstelbare oorschelpen omsluiten de oren perfect en dankzij de zachte, geluidswerende oorkussens gaat de headset zelfs na uren spelen niet irriteren.

Qua geluidservaring is dit het neusje van de zalm, want de headset biedt niet alleen ondersteuning voor Dolby Atmos en 3D audio, maar levert ook kristalheldere geluidsprestaties af. De hoge tonen zijn scherp en zuiver; de bas krachtig, maar niet overweldigend.

Het bruisende stadsleven van Night City klinkt daarom even realistisch als een wandeling op straat door Antwerpen, met de occasionele granaatinslag of kogels die je om de oren fluiten. Maar zelfs in een chaotische actiegame zijn de audio-effecten van talrijke overlappende zwaardcombo’s en magische explosies duidelijk te onderscheiden.

Geen gedoe met kabels die in de weg zitten, want de RIG 800 Pro is volledig draadloos. Bij de headset wordt een dock geleverd, dat dient als ontvanger en oplaadstation – al kan je de draadloze USB-adapter ook rechtsreeks in je console of pc proppen. Het signaal is beresterk. We hebben met de headset op het hoofd elke kamer van onze woning bezocht, maar nergens viel het geluid weg. Pas toen we in de tuin stonden, verloren we de verbinding. De kijkafstand van je tv respecteren is met de RIG 800 Pro dus geen probleem. Ook de ingebouwde batterij doet het uitstekend, want het geadverteerde vermogen van 24h heeft onze headset al overtroffen.

Cool is dat je het geluidsniveau rechtstreeks kan aanpassen via enkele bedieningsknoppen op de linker oorschelp. Ook vind je een knop terug om de balans tussen chatgeluid en gamegeluid te regelen, zodat je nog steeds vijandelijke soldaten hoort naderen tijdens strategische gesprekken met je teamgenoten. De microfoon levert ook bij deze variant zeer degelijke prestaties af, al missen wij de optie om het ding los te koppelen als je enkel een singleplayergame wil spelen.

De vernieuwde Nacon RIG Pro line-up combineert het beste van twee werelden: een oerdegelijke audio-ervaring en het comfort van een vederlicht frame. Voor ons een topper, aangezien andere merken die essentiële elementen niet altijd zo consequent weten te combineren. Met een alternatief in elke prijsklasse heeft de uitgever trouwens een aanbod voor elke speler. Een dikke aanradar!

Een reactie achterlaten