fbpx

HPTO

Nacon Revolution 5 Pro voelt als een dure stap terug

PS5 Nacon revolution Pro 5 review

Met zijn nieuwste controller belooft Nacon de Revolutie, of toch als we de titel van het kleinood mogen geloven. Breek dat spaarvarken alvast open, want aan deze Pro controller hangt een stevig prijskaartje vast. En helaas ook enkele stevige tegenvallers.

Lekker zwaar

Zodra we de Revolution 5 Pro in onze zweethandjes namen, was meteen duidelijk: dit is niet zomaar een standaard third party-controller. Naast de stevige behuizing van hoogwaardig materiaal valt ook gelijk het gewicht op – een standaard vereiste voor anything premium, zo lijkt het. Dankzij het ergonomisch ontwerp ligt de controller comfortabel in de handen en zorgen de rubberen, getextureerde handvatten voor een stevige grip.


Nacon voorziet de Revolution Pro van een stevige draagtas, die een optimale bescherming biedt tijdens het reizen, of wanneer je hem na gebruik veilig in de kast wilt opbergen – ver weg van nieuwsgierige peuters en/of huisdieren. In die draagtas passen ook de overige accessoires.

PS5 Nacon revolution Pro 5 review 2

Asymmetrisch

Hoewel de controller gericht is op de PlayStation en zelfs een officieel gelicenseerd PlayStation-product is, valt hij op door zijn asymmetrische lay-out, die fel afsteekt tegen Sony’s steevast symmetrische, officiële controllers. En dat is exact de bedoeling van Nacon: een premium-alternatief bieden voor PlayStation-gamers, dat zich voldoende onderscheidt van Sony’s eigen DualSense Edge.

Vanzelfsprekend valt er zowel bedraad als draadloos te spelen, al dien je voor dat laatste de meegeleverde dongle in je USB-poort van je PlayStation 5 te steken, bij voorkeur de voorste. Dat maakt de plug-’n-play-ervaring die we vandaag de dag zo gewend zijn bij controllers toch een tikkeltje omslachtiger. Bovendien is het geen zicht, zo’n uitpuilende USB-stick, maar dat is kommaneukerij.

Uitgebreid scala

De Revolution 5 Pro is ook compatibel met PS4 en PC, en dat dien je vooraf aan te geven via een schuifknopje op de achterkant. Wat input betreft hebben we geen klachten, ook niet draadloos: de besturing voelt even nauwkeurig aan als bij de reguliere DualSense. Omdat de sticks gebaseerd zijn op het zogeheten hall-effect, is stick drift uit den boze. Nog meer gemoedsrust krijg je van de batterij die zo’n tien uur meegaat, al kan die speeltijd wel variëren, bijvoorbeeld wanneer je een bluetooth headset op de controller aansluit.

De grootste troef van de Revolution 5 Pro is zonder twijfel het uitgebreide scala aan aanpassingsopties, zowel wat hardware als software betreft. Aan de hardwarekant kun je het gewicht, de schachtmaat en de kop van de sticks aanpassen naar believen. Of de circulaire D-pad vervangen door traditionele pijltjestoetsen. De controller heeft ook ‘Trigger Blockers’ die de bewegingsafstand van de triggers beperken, zodat je het apparaat verder kunt aanpassen aan je speelstijl.

PS5 Nacon revolution Pro 5 review 3

Duurzaam

Dat de controller zoveel wisselbare componenten bevat, heeft ook zijn impact op diens levensduur, aangezien je bij eventuele beschadiging simpelweg de onderdelen kunt vervangen, in plaats van meteen een nieuwe controller te moeten kopen.

Zoals het een goede premiumcontroller betaamt, heeft de Revolution Pro ook extra knoppen achteraan, die je kunt voorzien van eender welke snelkoppeling. Alleen vinden we de plaatsing nogal ongelukkig, zo onderaan beide grips. In het midden achteraan bevinden zich reeds de bluetooth- en volumeknoppen, vandaar de jammerlijke plaatsing van die extra toetsen.

Op softwaregebied kun je – voorlopig enkel op computer, maar later ook via een mobiele app – dan weer de gevoeligheid van de trigger, de deadzone van je sticks en ledkleurtjes configureren. Het aantal opties is best overweldigend, maar enorm veelzijdig.

PS5 Nacon revolution Pro 5 review 5

Groot gemis

Maar dan komen we aan bij het grote probleem van deze Nacon Revolution Pro 5: hoewel dit een officieel gelicenseerde PS5-controller is, bevat die gewoonweg geen haptische feedback op de PS5. Gebruik je de controller op PS4 of PC krijg je wel trillingen, maar op PS5 helemaal niet. En dat voelt aan als een stap terug.

Hetzelfde geldt voor de adaptive triggers: ook die technologie ontbreekt hier waardoor je geen tegenstand voelt in de trekkers. En gezien dat bij sommige PS5 exclusives games zoals Returnal onmisbaar is en zelfs een cruciaal onderdeel van de gameplay, is dit een absolute gemiste kans van Nacon.

Een enorme tegenvaller voor de toch wel stevige prijs van 229,99 euro. Tenzij Nacon dit in de toekomst nog softwarematig kan oplossen, raden we dan ook de officiële DualSense Edge controller van Sony aan. Die kost maar 10 euro meer, maar bevat wel alle features die je van een PS5-controller verwacht.

Nacon Revolution Pro 5
  • ligt goed in de hand
  • ieder onderdeel vervangbaar
  • nooit meer drift
  • geen trillingen op PS5
  • geen adaptieve triggers
  • enkel draadloos met dongle
  • duur

BESLUIT

Nacon levert een duurzame controller die premium aanvoelt en er ook zo uitziet. Alleen is het ongehoord dat een officiële en bovendien peperdure Pro controller geen haptische trillingen of adaptieve triggers heeft. Toch wel twee essentiële eigenschappen van elke PS5-controller.

Een reactie achterlaten