fbpx

Nachtmerrie voor Nintendo: de Switch is gehackt

Hackers zijn al een tijdje bezigt met de code van de Nintendo Switch te kraken, maar tot voor kort kon de Nintendo de meeste dreigingen afweren met software updates. Daar komt nu een einde aan: twee hardwarematige kwetsbaarheden van de console zijn vrijgegeven. De consolebouwer kan niet ingrijpen met een patch. De enige oplossing voor toekomstige consoles is het integreren van een nieuwe variant op de Nvidia Tegra X1 processor.

De kwetsbaarheden zijn online geplaatst door veteranen fail0verflow en Kate Temik. Beide hackers geven aan dat ze de kwetsbaarheden negentig dagen geleden aan Google, Nintendo en Nvidia overmaakten samen met de boodschap dat ze het publiekelijk bekend maken op 25 april.


Voor fail0verflow was het geen evidente beslissing om de hack online te plaatsen. Van consoles uit het verleden weet hij dat de hacks meestal voor piratensoftware ingezet worden. Doordat het aantal mensen die de kwetsbaarheden vonden alleen maar toenam, leek het hem verstandig om de hack publiekelijk te delen. Hiermee willen ze piraterij niet toejuichen, maar wel de deuren openen naar het ontwikkelen van eigen software voor de toestellen met een Tegra X1-chip.

Ondermeer Linux kan al perfect draaien op een Nintendo Switch dankzij de hack. Voorlopig valt er nog niet veel extra te beleven, maar in de toekomst zullen hackers waarschijnlijk een aangepaste versie van Horizon (het besturingssysteem van de Switch) online plaatsen waarop illegale games kunnen draaien. De ergste nachtmerrie dus voor Nintendo.

De consolebouwer staat zo goed als schaakmat wat betreft de hack. Ze kunnen de hack onmogelijk stoppen. Op korte termijn kan Nintendo een software update uitbrengen waarmee ze gehackte toestellen kunnen herkennen en kwetsbaarheden dichten met regelmatige updates aan het besturingssysteem.

Wat de lange termijn betreft zal de uitgever moeten werken aan een hardwarematige oplossing. Onlangs bleek nog dat er een nieuwe Nintendo Switch in ontwikkeling is met een aangepaste chip. Hierdoor zouden de hardwarematige kwetsbaarheden opgelost worden in de nieuwe iteratie van de console. Meer nieuws op E3?

Een reactie achterlaten