fbpx

Moss

Tijd om het stof nog eens van de PlayStation VR te blazen. Dit keer geen alienshooter of een horrorgame zo intens dat we onze VR-headset enkele weken in de vriezer moeten stoppen, maar wel een dromerig sprookje over een heldhaftige muis die op queeste trekt. Op verhaalvlak sleept deze Moss misschien geen originaliteitsprijs binnen, op alle andere vlakken wel. Moss is een indrukwekkende ervaring die ons nog maar eens de kracht van VR toont.

Jij neemt de rol aan van The Reader die aan het begin van de game door een sprookjesboek bladert en in de fantasiewereld gezogen wordt. Je kruist al gauw het pad van Muis Quill die jij moet bijstaan tijdens haar tocht. Met jouw hand – die simpelweg wordt voorgesteld als een magische lichtbol – help je Quill door objecten te verslepen, vijanden vast te houden of items te breken. En ja, ook door haar af en toe eens liefdevol te aaien. De kleine Quill bestuur je trouwens zelf met poepsimpele controls.

De kleine muis is ongetwijfeld de grote ster binnen dit verhaal. Tijdens het spelen bouw je met haar een band op die alleen mogelijk is met VR. De schattige Quill kijkt jou regelmatig recht in de ogen en na een gewonnen gevecht staat ze klaar om je te high fiven. Deze kleine avonturier verovert jouw hart omdat ze de aanwezigheid van de speler erkent. En dat vleugje magie is simpelweg te danken aan de technologie die op je hoofd staat. De ontwikkelaars van Poly- Arc hebben een originele insteek gevonden om een nieuw soort ervaring te brengen dankzij VR.

De sfeer zit ook goed. Je droomt meteen weg in de sprookjesachtige omgevingen. Zo start je in het dorp van Quill waar haar muisgenoten door het bos kuieren en reageren op haar aanwezigheid. De animaties zijn zo gedetailleerd dat de wereld erg geloofwaardig en levendig overkomt. En dan zijn er nog de best uitdagende puzzels en vijanden. Je hoofdvijanden zijn The Forged, mechanische moordmachines die Quill een kopje kleiner proberen te maken. Al kan je ze tijdens de gevechten even vastgrijpen en zo hun collega-schroothopen bestoken.

Was Moss een doordeweekse platformer op het gewone scherm, dan was dit avontuur allesbehalve memorabel. De heldhaftige keuze om dit verhaal in een VR-jasje te gieten, werpt zijn vruchten af: dit is een van de beste games voor Sony’s VR-headset. De eenvoudige besturing maakt het spel toegankelijk voor jong en oud. Enkel jammer dat deze muis met een kleine vier uur iets te snel is uitgezongen.

[thb_gap height=”30″]
8.5
  • IJzersterk design
  • Muis om op te eten
  • Supercomfortabele VR-ervaring
  • te kort

BESLUIT

Een reactie achterlaten