fbpx

Moss 1 & 2 blijft een aanrader voor VR-nieuwkomers

moss ps vr2 review

Getest op: PS VR2
Ook beschikbaar op: PS VR/Meta Quest

Een VR-game waarin je een muis door een kleurrijke wereld moet loodsen? Klinkt suf, maar vergis je niet: zowel het origineel als de sequel waren een dikke hit op PS VR. Dat de muis zijn herintrede deed op PlayStation VR2 in een bundel aan zachte prijs? Vinden wij niet erg!


Maak kennis met Quill

Het moet van de oude Disney-klassiekers op de Mega Drive geleden zijn dat we nog eens speelden met een game waarin een muis de hoofdrol vertolkt. Quill is haar naam en wat dit knaagdier zo bijzonder maakt is dat zij zich heel bewust is van jouw aanwezigheid. De wereld van Moss wordt immers gepresenteerd als een groot boek en als speler neem jij de rol van de lezer aan.

Als een soort godheid moet jij Quill bijstaan in haar queeste. Deze invalshoek werkt bijzonder goed in VR en zorgt voor enkele originele puzzels. Qua moeilijkheidsgraad zijn die perfect voor VR: niet te gemakkelijk, maar ook geen hersenbrekers waar je lang op vast loopt. Eens de puzzel afgerond, sluit je af met een high-five vlak voor je doorgaat naar het volgende gebied. Eenvoudig, maar bevredigend.

Moss review 1

Geen gruize muis

Die gebieden zijn opgebouwd als kleine diorama’s waar je als een soort reus makkelijk het overzicht kan bewaren. Het avontuur brengt je van een sprookjesachtig bos tot een bar sneeuwlandschap. En ook op PS VR2 zal je geregeld even willen pauzeren om de prachtige omgevingen op te nemen. Vooral wanneer je plots uit het verhaal wordt getrokken en je in een kathedraal staat voor te lezen uit het Moss-avonturenboek.

Grafisch staat de eerste Moss nog als een huis, al haalt het nooit het visuele niveau die een PS VR2 exclusive als Horizon: Call of the Wild op je netvliezen tovert. Ook de muziek en geluidseffecten brengen je volledig in de muisterlijke fantasiewereld. Geen soundtrack die we snel in de wagen zouden opleggen, maar wel passend bij de sfeer.

Moss review 2

Als een muis in de val

Als speler help je Quill voornamelijk door bruggen te bouwen, grote poorten te openen en obstakels te verwijderen. Maar de samenwerking hoeft zich niet te beperken tot het oplossen van puzzels. Geregeld zullen tegenstanders Quill’s queeste vroegtijdig willen beëindigen en ook tijdens die gevechten kan je het knaagdier een handje helpen.

Terwijl Quill met haar zwaard de vijanden te lijf gaat, kan jij de vijanden vastgrijpen zodat die zich eventjes niet meer kunnen bewegen. Het is zelfs mogelijk om vijanden tegen elkaar op te zetten waardoor Quill zelf buiten schot blijft. Gevechten vormen zeker niet de hoofdbrok van het spel, maar ze bieden zeker een welgekomen aanpassing tussen het puzzelen door.

Moss review 3

Moss: Book II

Het eerste avontuur eindigt met een knoert van een cliffhanger en Moss: Book II is dan ook een directe sequel die de draad meteen oppikt. Het is zeker aan te raden deel 1 eerst te spelen, hoewel Moss: Book II ruim de betere game is. De ontwikkelaars werkten de sterke punten van hun VR-hit nog verder uit. De diorama omgevingen ogen nu een stuk groter en indrukwekkender dan voorheen. Daarnaast lazen de makers gretig in het grote Metroidvania handboek.

Zo kom je in de sequel geregeld op plekken waar je pas na het bemachtigen van een upgrade-item de puzzels kan oplossen. Ook mooi meegenomen: het wapenarsenaal van Quill is uitgebreider en meer gevarieerd. Naast het vertrouwde zwaard uit deel 1 heeft de muis nu ook een hamer en een chakram tot haar beschikking. Dit alles zorgt voor meer afwisseling en we zijn dan ook razend benieuwd wat het onvermijdelijke Moss 3 ons brengen zal.

Moss review 4

Trofeeënjagers

Erg lang duren beide avonturen niet. Beide games klokken af op zo’n 5-tal uurtjes. Wie voor de platinum trophy gaat, mag uitgaan van 8 uur speeltijd per titel. De speelduur wordt voornamelijk verlengd door het zoeken naar verborgen items in de fantasievolle diorama’s. En dat klinkt saaier dan het is.

Waar je bij traditionele games passief uitkijkt of er toevallig niks op je pad komt, moet je in VR zelf om het hoekje kijken of door de knieën buigen. Niet voor luiwammesen dus. Gratis tip: kijk bij het opstarten meteen eens onder de desk waar je boek ligt voor een originele verrassing.

De bundel ligt trouwens voor €40 in de digitale rekken en wij vinden dat een faire prijs. Vooral omdat ook de eerder uitgebrachte DLC in dit pakket inbegrepen zit.

Niet voor veteranen

Heb je Moss al gespeeld op de PS VR1? Dan kunnen we deze bundel niet aanraden. Toegegeven, het ziet er net ietsjes beter uit en de haptic feedback is wel leuk. Vooral de besturing is een merkbare verbetering dankzij de nieuwe controllers die je die oude Move-controllers snel doen vergeten. O ja, en dankzij de eye tracking lichten interactieve objecten nu op als je ernaar kijkt. Erg handig tijdens het puzzelen.

Maar behalve die PS5-verfijningen is verder niks noemenswaardig veranderd waardoor een terugkeer naar deze muizenwereld echt te rechtvaardigen valt. Bovendien biedt Moss geen gratis upgrade voor wie de PS VR1-versie al in huis had. Iets wat we bij andere games wel zien gebeuren.

8.1
Moss 1 & 2
  • geslaagde VR-platformers
  • inventieve puzzels
  • interactie tussen man en muis
  • bundel is een goede deal
  • VR-veteranen hebben hier niets te zoeken
  • geen gratis upgrade vanaf PS VR

BESLUIT

Heb je net de PS VR2 in huis gehaald? Dan is deze bundel een dikke aanrader. Grafisch niet zo sterk als de nieuwste Horizon, maar qua gameplay zeker een titel die sterk uit de hoek komt. Het zijn bovendien de enige PS VR2-platformers tot nu toe. Tot Team Asobi met een nieuwe Astro op de proppen komt tenminste.

Een reactie achterlaten