fbpx

Moet Sony straks miljoenen betalen in PS3-rechtszaak?

Na een gerechtelijke strijd van bijna zes jaar lijkt het erop dat Sony een fikse schadevergoeding zal betalen aan ene grote groep Amerikaanse PS3-eigenaars. De reden? Sony schrapte enkele jaren na release de optie om Linux als operating system te installeren op de PS3 waardoor heel wat gamers zich bekocht voelden.

Een groep gamers stapte daarop naar de rechter en na vijf jaar is Sony eindelijk akkoord gegaan met een schikking in het proces. De consolebouwer moet niet alleen honderden gamers vergoeden, de rechtszaak schept ook een precedent voor andere misnoegde PS3-gebruikers in andere landen.


Een federaal rechter moet de schikking nog goedkeuren, maar als dat gebeurt, hebben alle aanklagers recht op zo’n 55 dollar. Het gaat hier wel enkel om gebruikers die Linux installeerden voor Sony de feature via een update onmogelijk maakte, van november 2006 tot april 2010.

PS3-eigenaars die in aanmerking willen komen voor de 55 dollar moeten er wel moeite voor doen. Zo moeten ze de aankoop van hun PS3 onder eed kunnen bewijzen via een aankoopbon, het serienummer van de console of hun PlayStation-ID. Daarnaast moeten ze ook kunnen voorleggen dat ze het Linux-besturingssysteem hebben geïnstalleerd met een paar activiteiten op het platform.

Daarnaast wil Sony ook een vergoeding van 9 dollar betalen aan gamers die kunnen aantonen dat ze plannen hadden om Linux te installeren op hun console.

Voor september zal er geen definitieve uitspraak zijn in het proces, maar in ieder geval lijkt het erop dat er schot in de zaak komt.

Een reactie achterlaten