fbpx

Makers Call of Duty aangeklaagd door slachtoffers school shooting

Call of Duty

Nabestaanden van de schietpartij in een school in Texas hebben de makers van Call of Duty aangeklaagd. Zij vinden dat de shooter een rechtstreekse oorzaak is van de gewelddadige schietpartij waarbij 19 doden vielen. Ook de wapenfabrikant en Meta worden aangeklaagd.

In 2020 kocht de 18-jarige Salvador Ramos een automatisch wapen en richtte een bloedbad aan op een basisschool. Daarbij vielen 19 doden en 17 gewonden. De slachtoffers en nabestaanden slepen nu zowel de wapenfabrikant Daniel Defense, uitgever Activision Blizzard en social mediaplatform Meta voor de rechter. De drie partijen zouden volgens de aanklagers rechtstreekse oorzaak zijn voor de schietpartij of die mogelijk hebben gemaakt.


Volgens de advocaat is naast de wapenfabrikant ook social mediaplatform Meta verantwoordelijk. De dader heeft immers de wapenfabrikant gecontacteerd via Instagram. Ook de makers van Call of Duty hebben bloed aan de handen, want zij hebben een virtuele omgeving gecreëerd waarin de dader kon trainen met het wapen.

Volgens de advocaat werd de dader bewust blootgesteld aan wapens door Call of Duty, waarmee hij virtueel kon trainen in het gebruik ervan. Dankzij Meta en de wapenfabrikant  kreeg hij vervolgens een echt wapen in handen.

Activision Blizzard ging meteen in de verdediging en haalde aan dat het meeleeft met de slachtoffers, maar tegelijkertijd wijst de uitgever erop dat miljoenen mensen wereldwijd Call of Duty spelen zonder gewelddadig gedrag te vertonen.

Het is dan ook niet de eerste keer dat games als Call of Duty en ook GTA opduiken in dergelijke rechtszaken. Toch wordt vaak bewezen dat videogames an sich geen invloed hebben op het gedrag van personen. Vaak gaat het om een samenloop van verschillende omstandigheden.

Een reactie achterlaten