fbpx

Life is Strange: True Colors is een emotionele power trip

True Colors

Games hoeven niet altijd een beroep te doen op geweld en spektakel om een onvergetelijke ervaring af te leveren. Life is Strange is daar het schoolvoorbeeld van. Krachtige emoties en hartverwarmende connecties zijn de bouwstenen van de serie en deze True Colors bouwt verder op die traditie. Hoewel bedenker Dontnod Entertainment voor het eerst niet aan het roer staat, levert plaatsvervanger Deck Nine een meer dan aangrijpende ervaring af. Sterker, de leerling lijkt stilaan zijn leermeester te overtreffen.

life is strange true colors review


Hartendief

Voor de nieuwkomers: Life is Strange kunnen we het best omschrijven als een interactief verhaal. Een avonturenspel waarbij je vooral moet rondwandelen, gesprekken aangaan en keuzes maken. Een filmische ervaring waarbij het verhaal voorrang krijgt. Waar de vorige games steevast in episodes werden uitgebracht, krijgen we dit keer de volledige ervaring in één keer.

True Colors begint wanneer hoofdpersonage Alex Chen zenuwachtig van de bus afstapt. Ze is aangekomen in het kleine bergdorpje Haven Springs waar haar broer Gabe een thuis gevonden heeft. De eerste keuze die je krijgt, is om Gabe te begroeten met een warme knuffel of een ietwat formele handdruk. Dit soort opties brengt meteen het rollenspel in True Colors naar boven en bepaalt hoe de inwoners van Haven Springs jouw Alex zullen zien.

Natuurlijk groeien de keuzes voor haar karaktertekening met Alex mee. Aanvankelijk is ze nogal timide, maar gaandeweg bloeit ze open en laat ze haar echte identiteit zien. Zo kijkt Alex in eerste instantie een beetje de kat uit de boom, maar gaat ze vaak over in geinig sarcasme wanneer ze personages beter leert kennen. Het is een groeiproces dat je graag zal observeren, want zowel haar dialogen als haar personage zijn uitstekend geschreven. Haar schattige awkwardness en speelse plagerijtjes maken van Alex een warm personage dat herkenbaar en zeer menselijk is.

life is strange true colors review

Meer dan woorden

Voor een game waarin emoties centraal staan, helpt het natuurlijk dat Deck Nine een degelijke portie aandacht besteed heeft aan lichaamstaal en animaties. Via haar gezichtsuitdrukking en houding weet je direct hoe Alex zich voelt. Als ze glimlacht, kan je de vreugde in haar ogen lezen. Ook vang je meteen haar kwetsbaarheid op als ze zich bedreigd voelt. En dat is iets waar de vorige titels weleens tekort schoten.

Diepe buiging trouwens voor Erika Mori, die het stemgeluid van Alex Chen verzorgt. Zowel in sombere situaties als in vrolijke uitspattingen stelt de actrice haar stem perfect af op de toon van de scène, zodat het acteerwerk altijd oprecht aanvoelt. Mori brengt Alex Chen op een hartverwarmende manier tot leven. Eerlijk, het is lang geleden dat we nog zo met een gamepersonage meegeleefd hebben. Alex Chen heeft dan ook een speciaal plaatsje in ons hart veroverd.

life is strange true colors review

The Power of Feels

Alex bezit empathische superkrachten: als ze die activeert, kan ze gevoelens van andere personages zien. Net als een soort Spider-sense ziet ze dan een gekleurde aura rond personages die krachtige gevoelens ervaren. Dat gaat van verdriet tot woede en pure blijdschap. Door zich te concentreren op de aura, kan Alex zich zo inleven in een persoon en diens gedachten horen. Pas dan wordt duidelijk hoe menselijk het verhaal van True Colors echt is.

Tijdens haar avontuur wordt Alex op die manier geconfronteerd met diepgewortelde angsten, het verwerken van verlies, jaloezie en nog veel meer. Door met je krachten te graven in de emotionele poel van Haven Springs, kom je er snel achter dat iedereen worstelt met zijn eigen demonen. Hier en daar kan je mensen helpen om zich over hun emoties heen te zetten. Maar is het wel verstandig om bepaalde gevoelens van een personage zomaar weg te nemen? Vaak leveren dergelijke situaties krachtige morele dilemma’s op, die je als speler overpeinzend naar het scherm doen staren.

Gelukkig word je niet voortdurend om de oren geslagen met zware materie, want er zijn ook voldoende luchtige activiteiten. Zo zet je met de volledige community een supercoole Live Action Roleplay (lees: Dungeons & Dragons in real-life) en het gezellige Haven Festival op poten. En dankzij de fantastische uitvoering van beide evenementen, zorgen ze voor enkele van de meest memorabele momenten in de game.

life is strange true colors review

Spotify & Chill

Mocht je toch nog een extra rustmoment kunnen gebruiken, dan kan je ergens gaan zitten en genieten van de omgeving. Op die zogenaamde chill spots trakteert de game je op sfeerbeelden begeleid door dromerige en rustgevende tracks. De soundtrack van deze game alleen al rechtvaardigt een playthrough. De songs benadrukken op perfecte wijze de emotioneel geladen scènes en maken de beleving altijd net dat beetje intenser.

Het mag duidelijk zijn dat Life is Strange: True Colors geen game is die je speelt, maar eentje die je beleeft. En hoewel de titel heel eenvoudig is op gameplayvlak, maken de geweldige personages, het menselijke verhaal en de fantastische soundtrack dat gemis meer dan goed. Alex Chen is zonder twijfel een van de beste personages in het Life is Strange universum en haar empathische avontuur in de warme community van Haven Springs zal je niet onberoerd laten. Wij hopen ze alvast nog eens terug te zien in de toekomst.

Disclaimer: om spoilers te vermijden, hebben we geprobeerd om nagenoeg alle story content te vermijden in onze review, zodat je alles zelf kan ontdekken. Geloof ons: True Colors is op z’n best als je zo weinig mogelijk op voorhand weet.

8.8
  • ijzersterk hoofdpersonage
  • verrassend menselijk en pakkend verhaal
  • uitstekende soundtrack
  • kracht van empathie levert moeilijke dilemma's op
  • minimale gameplay. Speelt als een interactieve film

BESLUIT

Life is Strange: True Colors levert met Alex Chen een van de beste personages af in de franchise. Haar empathische superkracht neemt je mee op een hartverwarmend, maar af en toe ook hartverscheurend avontuur. Sterke game die je niet onberoerd zal laten.

Een reactie achterlaten