fbpx

Immortals: Fenyx Rising is geen Fortnite-versie van Assassin’s Creed

immortals

Sinds de summiere onthulling van Gods & Monsters op E3 – meer dan een korte trailer kregen we toen niet te zien –  is er veel veranderd. E3 is ondertussen doodverklaard en perstrips om games op locatie te gaan testen is door COVID-19 nog steeds verboden. Maar daar bestaan gelukkig oplossingen voor. Dankzij Ubisofts streamingtechnologie Parsec konden we al aan de slag met Immortals: Fenyx Rising. Gewoon vanuit onze luie redactiestoel. Niet sociaal, wel erg handig.

Ook voor Gods & Monsters is er sinds zijn aankondiging vorig jaar wat veranderd. Ubisoft heeft de game nu omgedoopt tot Immortal: Fenyx Rising. Bekt minder goed, maar het ziet er nog steeds uit als een cartoony kruising van Zelda en Assassin’s Creed. En dat allemaal in een Grieks mythologische setting vol monsters die ons meermaals aan God of War deed denken.


Immortals wordt gemaakt door het team van Assassin’s Creed Odyssey en dat merk je. Als soldaat (m/v) Fenyx lijdt je schipbreuk en spoel je aan op Golden Isle. Daar moet je de Griekse goden bevrijden van de kwaadaardige Titaan Typhon en het eiland stap voor stap van zijn duistere invloed bevrijden. Dat doe je middels stevig knok- en beukwerk. En daar komt het vechtsysteem van Assassin’s Creed Odyssey om het hoekje loeren. Net als in Odyssey combineer je lichte en zware aanvallen tot combo’s, kan je aanvallen blocken en counteren én een set goddelijke over-the-top superaanvallen op je vijanden loslaten. Zo tovert Fenyx een gigantische hamer tevoorschijn om die briesende minotaurus beurs te meppen en hem vervolgens op een bedje van Spartaanse oorlogssperen spiesen. Lekker!

immortals

Lachen met Ubisoft

Het vechtsysteem is verrassend vlot en de battles best pittig. Zo moet je voortdurend grond- en luchtaanvallen afwisselen, projectiele ontwijken en je special abilities op het juiste moment activeren. Of je vliegende sidekick Phosphor oproepen om mee te helpen. Net als in Assassin’s Creed kan je jouw vuurvogel ook de omgeving laten verkennen en vijanden markeren. De sfeer in Immortals is wel een stuk luchtiger dan in Assassin’s Creed. Zo steekt de game tijdens de intro niet alleen de draak met uitgever Ubisoft, maar krijgen we ook geregeld knipogen te zien naar God of War. Erg tongue in cheek. Immortals lijkt zich op verhaalvlak ook niet zo serieus te nemen en eerder te gaan focussen op het afleveren van een vermakelijke spelervaring.

Qua opzet past Immortals: Fenyx Rising dan wèl perfect in het rijtje van Ubisoft-titels. Net als Assassin’s Creed, Far Cry en Ghost Recon is ook dit een gigantische openwereldgame waar verkenning centraal staat en de map tot de nok gevuld is met zijmissies en activiteiten. Golden Isle bestaat uit zeven gebieden die elk het thema van een Griekse god hebben. Die bepaalt niet alleen de missies die je er moet uitvoeren, maar ook de setting en type vijanden. Wij gingen aan de slag in die van Hephaistos, god van de smeedkunst en het vuur. Onze missie: vier gigantische smeedovens van kolen voorzien en op vernuftige wijze met een vuurpijl in de fik te mikken.

immortals

Niet voor kids

Wie denkt dat deze Immortals een afgezwakte kinderversie van Assassin’s Creed wordt, bedoeld voor een jonger Fortnite-publiek, moeten we teleurstellen. De game injecteert naast zowat alle bekende RPG-elementen en customizingopties van Assassin’s Creed, ook puzzelwerk dat sterk doet denken aan Zelda: Breath of The Wild. Zo doken we in één van de vele Vaults of Tartarus, ondergrondse platformlevels waar je kennis maakt met je goddelijke superkrachten, maar ook verschillende physics based puzzels moet oplossen.

Aan de oppervlakte maakt puzzelen ook een belangrijk deel uit van de gameplay. Zo moesten we middels telekinetische krachten (denk Magnesis uit Zelda) een reeks goddelijke ballen stap voor stap uit ene tempel zien te ontgrendelen om die uiteindelijk in de vorm van een sterrenconstellatie te leggen. Een puzzelwerkje dat zelfs een ervaren gamer als ons even deed hoofdkrabben. Reken daar nog eens een flinke kluit gear management bij én een stevige skill tree vol krachten die je kan upgraden, en het is duidelijk dat jouw 7-jarig Fortnite-neefje hier niet het primaire doelpubliek is.

IFR screen ConstellationPuzzle 20200910 945pm CEST

Vleugels spreiden, aub

Tijdens de tweede helft van de speelsessie hebben we de verhaalmissies genegeerd en zijn we Golden Isle gaan verkennen. En dat gaat ontzettend vlot. Fenyx kan dankzij zijn goddelijk schoeisel vliegensvlug sprinten, op zijn magisch ros springen of het gebied vliegend verkennen. Onze Fenyx – die ter gelegenheid van deze demo al flink wat skills en gear had – beschikt over vleugels van Daedalus waarmee we over het vulkanische landschap vliegen. Wel blauwe staminameter in de gaten houden, want als die leeggelopen is, tuimel je de dieperik in en beland je met wat ongeluk voor de reuzenvoeten van een cycloop. Gelukkig hadden we onze reuzenhamer net gepimpt met wat extra slagkracht.

Onze korte tijd met Immortals: Fenyx Rising smaakt naar meer. Ubisofts kruising van Assassin’s Creed met Zelda ziet er cartoony uit, maar laat dat uiterlijk je niet bedriegen: de combat is pittig, het puzzelwerk niet van de poes en alles wijst erop dat ons een lang avontuur te wachten staat. Immortals: Fenyx Rising staat gepland voor release op 3 december op zo goed als alle platformen.

Een reactie achterlaten