fbpx

Illegale cryptofarm met bijna 4000 PS4 consoles ontdekt in Oekraïne

cryptofarm PS4

De geheime dienst van Oekraïne SBU heeft een verborgen cryptofarm ontdekt in de stad Vinnytsja. Opvallend: zo’n 3800 PS4 Pro consoles waren aangesloten op het publieke elektriciteitsnet om cryptomunten te genereren.

De geheime dienst ontdekte in een opslagplaats van een energiebedrijf talloze rekken volgestouwd met PS4 Pro-consoles en andere hardware om cryptomunten te genereren. In totaal namen ze meer dan 5.000 toestellen in beslag, waarvan 3.800 PS4-consoles.


Er zou volgens de politie zo’n 256.648 dollar aan stroom illegaal afgetapt zijn. De operatie bleef lang onder de radar omdat er speciale elektriciteitsmeters geïnstalleerd waren om de diefstal te verdoezelen.

Hoewel het energiebedrijf alle betrokkenheid bij de operatie ontkent, zijn de ordediensten een onderzoek gestart om na te gaan of de directie van het bedrijf betrokken is. Opvallend is dat het energiebedrijf alle beschuldigingen van de Oekraïense ordediensten betwist. Zo beweert de energieleverancier dat er helemaal geen stroom illegaal werd afgetapt.

Welke partij het geschil uiteindelijk zal winnen? Dat is op dit moment niet duidelijk. Al is de Oekraïense opinie over de SBU niet zo positief. Zo laat Nataliya Drik, CEO van de organisatie Blockchain Ukraine, in de Kyiv Post weten dat de SBU vaak zijn macht misbruikt. Zo zou de overheidsinstantie al vaker dure technologie in beslag genomen hebben zonder wettelijke grond. Daarnaast kwam de veiligheidsdienst in opspraak voor de schending van mensenrechten en meer.

Een reactie achterlaten