fbpx

GTA 6 hacker krijgt levenslange opsluiting in gesloten instelling

GTA 6 3

De 18-jarige Britse hacker die erin slaagde om de servers van Rockstar Games te kraken en vervolgens talloze video’s van GTA 6 te verspreiden, kent zijn straf. Arion Kurtaj moet voor onbepaalde duur naar een gesloten ziekenhuisinstelling. De kans dat de Britse hacker terug aan het hacken gaat, is volgens de rechter te groot.

De autistische Kurtaj maakte deel uit van Lapsus$, de hackersgroep die techreuzen zoals Microsoft, Uber en Nvidia hackten. Kurtaj zelf hackte in augustus 2022 de servers van Rockstar en eiste losgeld. Toen dat niet gebeurde gooide hij alle files online, waaronder 3 GB aan ruwe gameplaybeelden van GTA 6. De hack kostte Rockstar 5 miljoen dollar.


Opvallend: Kurtaj stond op dat moment onder politietoezicht omdat hij enkele maanden ervoor telecomoperator BT had gehackt en wilde afpersen voor 4 miljoen dollar. Zijn laptop was in beslag genomen, maar toch slaagde hij erin opnieuw toe te slaan vanuit een hotelkamer met niet meer dan een smartphone, Amazon Firestick en tv op zijn kamer.

Kurtaj werd samen met een andere 17-jarige hacker van Lapsus$ schuldig bevonden aan computercriminaliteit, fraude en afpersing. Volgens de rechtbank moet de jonge hacker wegens zijn autisme en grote kans op recidive naar een hospital prison, tot de dokters hem niet langer als een gevaar voor de samenleving beschouwen.

In tegenstelling tot een gevangenisstraf, waarbij levenslang slechts 20 jaar bedraagt, blijft Kurtaj dus opgesloten voor onbepaalde duur.

Arion Kurtaj rockstar hack

Een reactie achterlaten