fbpx

GRID Legends is mooi en uitgebreid, maar o zo slaapverwekkend

grid legends review

Vijfde keer, goede keer? Van de vier eerder verschenen delen uit deze reeks, zijn minstens drie ervan betere games dan GRID Legends. Enkel de voorganger uit 2019 was misschien nog iets minder geslaagd. Dat GRID Legends meer content aanbiedt, is de enige reden waarom het de rode lantaarn vermijdt. De vraag is of je daar een moer om moet geven, als dat uitgebreide totaalpakket moeite heeft om de middelmaat te halen, laat staan die te ontstijgen.

grid legends review

Racetheater

Het grote uithangbord van deze nieuwe GRID is Driven to Glory, een verhaalcampagne die volgens de makers kan concurreren met een goede Netflix-serie. Nu, da’s geen nieuwigheid: Codemasters bracht al eerder verhalen naar racegames. Sinds 2002, om precies te zijn. Toen bedachten ze voor TOCA Race Driver de term Car-PG om de plot te omschrijven die ze in hun aangename racer integreerden.


De terugkeer van een stukje racetheater juichen we toe, want racegames kunnen wel wat meer afwisseling gebruiken. Maar er zit een addertje onder de achteras: deze Driven to Glory gooit vooral gefronste wenkbrauwen met het brakke script. Dat haalt helemaal niet het niveau van Drive to Survive, de F1-docuserie waar ze hun mosterd haalden. Ook de hoogtes van de TOCA Race Drivers van weleer of zelfs de gelijkaardige modus in F1 2021 benaderen ze niet.

Wij vinden het vooral storend dat het verhaal blind en doof blijft voor houw prestaties op het virtuele asfalt. Dat zorgt voor gênante situaties, zoals een rivaal die pocht met zijn vermeende kunde, terwijl je hem net legendarisch hard op zijn bakkes gaf. Het valt ook op hoeveel bordkartonnen personages er in deze mockumentary passeren. Antagonist Nathan McKane die constant met opzet tegen andere mensen aanloopt? Verwart Codemasters de paddock met een speelplaats in de lagere school? Cringefest was een betere naam geweest voor deze verhaalmodus. De filmpjes zien er prachtig uit, maar veel mensen vinden Melania Trump ook een mooie vrouw. Daarom neem je ze nog niet in huis.

grid legends review

Chinese stad in lockdown

We hadden gehoopt op verlossing in de carrièremodus. Helaas is dat pas echt een saaie boel. Het is een geval van een menu aanklikken, enkele van alle sfeer verstoken races afwerken zodat je een daarnet nog vergrendeld menu kan ontgrendelen, om vervolgens nog wat extra ongeïnspireerde races af te werken. De voorbije week hebben we op het werk minstens drie Exceltabellen zien passeren waar meer plezier aan te beleven was. We poetsen nog liever de publieke toiletten in het treinstation van Brussel-Centraal met onze eigen tandenborstel, dan dat we meer tijd aan deze strontvervelende bedoening spenderen.

‘Gameplay, Codemasters, geef ons goeie gameplay!’ Helaas valt ook deze smeekbede in dovemansoren. GRID Legends probeert met kwantiteit een gebrek aan kwaliteit te maskeren. Touring, GT en muscle cars, trucks, driften, klassiekers, elektrische wagen, prototypes en andere eenzitters … Geen enkele van hun vierwielers zal je hartslag ook maar een kwartet tellen verhogen, want ze voelen even dood aan als een Chinese stad in lockdown. Het weinige dat je voelt, maakt racen dan nog absoluut niet aangenaam, zoals onderstuur en instabiele remmen. We ondernamen verwoede pogingen om dat op te lossen met settings en afstellingen, maar het leverde weinig tot niets op.

grid legends review

Zonde van de verpakking

GRID Legends blinkt uit in de perfecte technische werking ervan. Geen crashes, vlotte framerate, mooie beelden. Dat is geen verrassing, want de Ego Engine is al jaren een uitstekende motor voor Codemasters’ racegames. Sterk, want wij reviewden GRID Legends op pc, het platform waarop het meest kan misgaan. Echt zonde dus dat die mooie verpakking het zonder betekenisvolle inhoud moet stellen.

We glipten door een regenachtig Londen, langs de bordeaux lanen in de buurt van Buckingham Palace, en we dachten meteen vol nostalgie terug aan het weergaloze Project Gotham Racing. Die arcaderacer hebben we in onze tienerjaren werkelijk verslonden. Geef ons de gameplay van die klassieker met deze graphics en we komen dit jaar de deur niet meer uit.

Codemasters probeert gewoon te veel in GRID Legends te proppen. Het resultaat is dat geen enkel onderdeel beter scoort dan de grijze middenmoot. Hadden ze de middelen die ze in de slaapverwekkende carrièremodus en de elvendertig overbodige wagens staken, gebruikt om van Drive to Glory echt iets speciaal te maken, dan zat hier muziek in. Helaas zijn ze over hun toeren gegaan en hebben ze de motor opgeblazen. GRID Legends ziet er goed uit, maar dat is het dan. Laat je niet verleiden door de mooie looks. Op PlayStation verschijnt er met Gran Turismo 7 net iets dat er minstens even goed uitziet en gegarandeerd beter speelt.

5.9
  • technisch onberispelijk
  • oogt goed
  • veel inhoud, weinig kwaliteit
  • brak script
  • gevoelloze wegligging
  • strontvervelende carrièremodus

BESLUIT

GRID Legends probeert met de verhaalmodus Driven to Glory de sleur te doorbreken, maar faalt hard. De rest van deze racegame is helaas te zwak om de meubelen te redden.

Een reactie achterlaten