fbpx

Google onthult Stadia: topgames in 4K op je tv zonder console

Tijdens de Game Developer Conference heeft Google eindelijk zijn grootse gaming project onthuld. Google Stadia is geen console of geavanceerd toestel, wel een platform voor cloud-based gaming. Dit najaar nog kan je volgens Google topgames in 4K spelen op je tv, zonder console of pc. Je hebt enkel een internetverbinding nodig.

Google Stadia is gebaseerd op de Project Stream-technologie die vorig jaar al getest werd. Het nieuwe platform laat je toe om games te streamen naar eender welk scherm. Of het nu een tv, een laptop of zelfs je mobiel is, zolang het toestel met internet verbonden is, werkt Google Stadia.


Geen downloads meer, geen patches, geen updates. Gewoon opstarten en gamen. Volgens Google zou de hardware in de Stadia-cloud games kunnen streamen met een resolutie van 4K (en uiteindelijk zelfs 8K), inclusief HDR en zelfs 60 fps. En in de toekomst zelfs 120 fps. Cool is dat je zelfs games kan beginnen spelen vanuit YouYube. Stel dat je Apex Legends video’s aan het bekijken bent. Via een geïntegreerde start-knop zou je dan meteen Apex Legends kunnen spelen in de Stadia-cloud

Klinkt allemaal geweldig in theorie, al hebben wij meteen een paar vragen. Wat is de vereiste mininumsnelheid voor je internetverbinding? Hoe zit het met het bufferen van de stream? En wat is dan de latency? Is altijd online een noodzaak? Kan je met Stadia überhaupt games offline spelen? Allemaal vragen die Google nu nog onbeantwoord laat.

stadio streaming

Lanceert Google trouwens helemaal geen hardware? Jawel, want voor Stadia heeft de internetreus een Stadia-controller ontworpen. Die controller maakt via wifi rechtstreeks verbinding maken met de cloud voor een minimale latency. Hoe Google de synchronisatie dan wil aanpakken van jouw controller-input en wat er op je scherm verschijnt, is voor ons een raadsel. Een stream heeft altijd enkele seconden vertraging, waardoor je input dus altijd te laat zou zijn. Nu goed, dat zijn problemen voor Google.

Momenteel blijft de concrete informatie over Google Stadia behoorlijk vaag. ook wat het aanbod games betreft. Assassin’s Creed: Odyssey is vooralsnog de enige game, waarvan bekend is dat-ie ondersteund wordt.

Een ander gegeven is de prijs. Het zou interessant zijn om te zien hoe duur een abonnement (jaarlijks/maandelijks) wordt op Google Stadia. En of het dan niet voordeliger is om simpelweg een Xbox Game Pass aan te schaffen.

Ten slotte is er nog de release, die gepland staat voor dit jaar. Een concrete datum is er helaas nog niet, maar die komen we misschien te weten op E3. Of op Google I/O in mei.

Google Stadia Controller

 

Een reactie achterlaten