fbpx

Evil West houdt het simpel en glorieus gewelddadig

Evil West Review

Er worden te weinig vampierengames gemaakt. En een goeie over-the-top westerngame is ook al geleden van PS2-tijden (Darkwatch, iemand?). Daar moet verandering in komen, dachten de Poolse jongens van Flying Wild Hog, en smakten er een stevige lap Gears of War bovenop. Het resultaat? Even goor als smakelijk.

Boksbeugel deluxe

Evil West dropt je in het Wilde Westen. Maar dan een versie die historisch realisme glorieus opoffert voor horrorspektakel. Aan de ene kant krijg je de clichés zoals ubermacho-cowboys, paardenkoetsen en stoomtreinen die met dynamiet van de rails geblazen worden. Minder cliché is de experimentele elektrische en diesel-‘technologie’… en hoe die wordt ingezet tegen vampiers en bloedgerelateerde monsters.


Verwacht hier geen diepgaand verhaal of goed uitgewerkte personages. Een strijd tegen die monsters wordt al generaties lang aangevoerd door de meedogenloze Rentier-familie. Jij speelt de rebelse Jesse die ooit leider van de clan wordt. Enfin, dat is toch de bedoeling, want Evil West begint wanneer de monsters een versnelling hoger schakelen en met een nu-of-nooit mentaliteit in het offensief gaan. Evil West zet deze wereld zelfzeker neer, galoppeert grijnzend paranormale gruwelorgieën in en deinst niet terug voor een hectolitertje gratuit bloed meer of minder.

 evil west review 1

Handenarbeid boven!

Evil West doet denken aan de gloriedagen van PS2: vlotte en soepele gameplay in een actiegame die ongecompliceerd en uitbundig is. Je avontuur voert je via een strak lineaire route naar alweer het volgend tussenfilmpje, gevecht of korte omgevingspuzzel. De enige vorken op je weg leiden naar een ‘verborgen’ plekje waar wat goudstukken of andere loot te scoren valt. Vechten doe je quasi altijd in afgebakende zones, waar je een paar golven vijanden of een boss, tot pulp schiet of knokt, en je weer verder kan. Het vechtsysteem is strak en combineert bloederig vuistenwerk met een arsenaal aan vuurwapens.

Dat arsenaal groeit van een gewone revolver en geweer gestaag uit meer, ahem, exotisch spul. En hoewel Evil West op een slimme manier kogels relevant houdt, blijft de meeste schade die je uitdeelt toch gereserveerd voor de groeiende batterij moves die je uit je gepantserde vuist schudt. Ontwijkende duikrollen, de occasionele schop in het kruis en enkele ultrabrutale afmaakmoves maken deze gewelddadige cocktail volledig. Het is altijd een goed teken wanneer zelfs de honderdste keer dat je zo’n vampiervariant met je vuisten verhakkelt, nog altijd een scheut endorfine door je systeem jaagt.

evil west review 2

Als de basis goed zit …

Wij deden er ongeveer 11 uur over op normal. De hogere moeilijkheidsgraden verhogen het incasseringsvermogen én de kracht waarmee vijanden uithalen. Voor een vuilbekkende, ultragewelddadige game is Evil West verbazingwekkend hoffelijk om je de moeilijkheid naar believen omhoog of omlaag te laten draaien. Het is volgens ons ook de eerste game die vooraf vraag of je een spinnenfobie hebt en daarmee rekening houdt. Verrassend vriendelijk, die vampierenjagers.

Evil West is een aangenaam pretentieloze dieselpunk-western met een stevige dosis bovennatuurlijke horror. De brutale in-your-face actie doet denken aan vroege Gears of War, maar dan met veel meer aandacht voor het betere vuistenwerk. Alleen: veel herspelbaarheid vinden we er niet aan. Het lineaire karakter van de game maakt dat je er na afloop niet onmiddellijk nog eens doorheen wil… tenzij je iemand vindt om dat in co-op te doen.

Samen met een andere vampierenjager op pad trekken, speelt soms wat verwarrend, maar nooit zo dat het monsterpulpenplezier er minder op wordt. Evil West doet ons hier wat denken aan Army of Two, de godvergeten co-opshooter van EA. Visueel breekt Evil West geen potten, maar ook daar blijkt weer dat als een game vlot speelt en continue pretprikkels serveert, je dat gebrek aan grafisch detail, technisch vernuft en zelfs originaliteit, verdomd makkelijk door de vingers ziet.

8.0
Evil West
  • oerdegelijk vechtsysteem
  • pretentieloos spektakel
  • moeilijkheid bij te sturen
  • visueel ietwat gedateerd
  • eendimensionale personages en verhaal
  • geringe herspeelbaarheid

BESLUIT

Evil West brengt weinig nieuws of visueel verbluffends naar het actiegenre, maar slaagt erin om je daar geen ruk om te doen geven. Het speelt als een spannende gewelddadige bokswedstrijd waar je na afloop, licht hijgend maar aangenaam bevredigd op terugkijkt.

Een reactie achterlaten