fbpx

Epic Games moet monsterboete van 500 miljoen dollar betalen

Fortnite

Fortnite ontwikkelaar Epic Games heeft bekendgemaakt dat het een boete van 520 miljoen dollar moet betalen. De boete werd opgelegd door de Amerikaanse marktwaakhond Federal Trade Commission (FTC) voor het schenden van de privacy van kinderen en het toepassen van zogenaamde ‘Dark patterns’.

Volgens de FTC zou Epic Games persoonlijke informatie van spelers onder 13 jaar verzamelen zonder toestemming van de ouders. De studio zou ook ’tieners blootstellen aan gevaarlijke en traumatiserende onderwerpen zoals zelfmoord’.


Epic Games wordt tegelijk ook beboet voor het gebruik van zogenaamde ‘Dark patterns’. Dat zijn tactieken in het design van de game om klanten onbewust aankopen te laten doen. Zoals de gebruikers het moeilijk maken om zich uit te schrijven bijvoorbeeld.

Epic Games is niet verplicht om officieel schuld te bekennen. Al laat de studio in een statement weten dat het akkoord gaat met de boete omdat de ontwikkelaar ‘een voorbeeld wil zijn van de consumentenbescherming’.

De commissie laat op zijn beurt weten er alles aan te doen om gelijkaardige wanpraktijken uit de wereld te helpen. Een stevige waarschuwing naar alle online game developers.

Nu goed, voor Epic Games is deze boete slechts zakgeld, want de studio verdiende in de eerste twee jaar van Fortnite al zo’n 9 miljard dollar. In juli 2023 viert de battle royale shooter zijn zesde verjaardag.

Een reactie achterlaten