fbpx

EA wint rechtszaak: FIFA loot boxes mogen wel in Nederland

Fut packs

EA heeft de rechtszaak over de loot boxes in FIFA gewonnen en moet dan toch geen monsterboete van 10 miljoen betalen. Het Nederlandse Hooggerechtshof heeft beslist dat loot boxes geen gokspel zijn en EA ze mag blijven verkopen. De dwangsom die eerder aan EA werd opgelegd, is dus van tafel geveegd.

Laten we even terugdraaien. In 2020 oordeelde het Hooggerechtshof in Den Haag dat de Kansspelautoriteit uitgever EA een dwangsom van zo’n €500.000 mocht opleggen, voor elke week dat de uitgever nog loot boxes zou verkopen in FIFA. Met een maximum van €10 miljoen.  EA bleef de pakketten met spelers echter verkopen en ging in beroep. Met succes.


De Raad van State heeft de zaak nu bestudeerd en oordeelt dat die opgelegde dwangsom onterecht is. EA heeft de wet niet overtreden, want de FUT-pakketten met spelers zijn volgens de Raad van State geen gokspel an sich.

Zo had de Kansspelautoriteit indertijd een boete opgelegd omdat het loot boxes beschouwt als een vorm van gokken. En bedrijven die dergelijke producten verkopen, hebben een licentie nodig. De Nederlandse wet stelt echter dat een licentie enkel nodig is als het kansspel een standalone product is, zoals een slot machine.

In voetbalgame FIFA maken de loot boxes of FUT-packs deel uit van de overkoepelende FIFA Ultimate Team modus. De FUT-packs zijn volgens de Raad van State geen standalone onderdeel van het spel, maar verbonden aan een spelmodus die een vorm van vaardigheid vereist om te winnen. Ze voegen een kanselement toe, maar worden niet als een apart gokspel beschouwd.

Om die reden heeft EA geen licentie voor gokspelen nodig en heeft het de wet dus niet overtreden. De dwangsom van €10 miljoen moet dus niet betaald worden.

Het gaat met andere woorden over een interpretatie van de Nederlandse wet. Loot boxes voegen een gokelement toe, maar omdat ze onderdeel zijn van een game, mag het wel volgens de Nederlandse wet.

Goede zaak of niet voor gamers? Daar mag je zelf over oordelen. In ieder geval zal EA tevreden zijn dat het ongestoord FUT-packs mogen blijven verkopen.

Een reactie achterlaten