fbpx

EA trekt stekker uit Project Cars reeks

Project cars

Uitgever EA heeft de bekende racesimulator Project Cars stopgezet. Werknemers van Slightly Mad Studios zullen waar mogelijk meewerken aan andere projecten van de uitgever. Of EA de studio zal sluiten, is nog niet duidelijk.

Slightly Mad Studios heeft natuurlijk bewogen jaren achter de rug. In 2019 werd de ontwikkelaar overgenomen door Codemasters voor 30 miljoen dollar, samen met de rechten op Project Cars. In 2021 werd Codemasters dan weer overgenomen door EA, dat daarmee alle licenties van Codemasters in handen kreeg.


EA heeft nu de reeks stopgezet omdat het na een evaluatie ‘geen groeipotentieel meer ziet voor de reeks op lange termijn’. Om die reden heeft de uitgever ervoor gekozen om de verdere ontwikkeling en financiering van de reeks stop te zetten.

EA geeft toe dat de beslissing moeilijk was, maar dat het bedrijf prioriteit wil geven aan ervaringen die de fans verkiezen. Daarom wil de uitgever focussen op ‘zijn raceportfolio, gelicensieerde projecten en openwereldervaringen’.

Kortom, Project Cars is voor EA niet winstgevend genoeg. Voormalig ceo van Slightly Mad Studios Ian Bell is niet te spreken over het nieuwe beleid van EA voor de studio. Hij uitte zijn frustratie op Twitter:

Al was de relatie tussen EA en Bell al langerverzuurd. Bell onthulde in een interview op YouTube dat de samenwerking met EA al jaren bijzonder stroef loopt. Toen de studio in 2009 zijn eerste game Need for Speed Shift 2: Unleashed had verscheept, bood EA de ontwikkelaar 1,5 miljoen dollar om ook een Shift 3 te maken.

Bell ging in op het voorstel, maar twee weken voor de ontwikkeling, werd het project echter geannuleerd zonder waarschuwing. Aangezien Slightly Mad plots geen lopende projecten meer had, zat de studio in moeilijkheden. Iets waar EA nog harder op inhakte door belangrijke medewerkers weg te stelen bij de studio.

Dat zette enorm kwaad bloed bij Bell en de overige medewerkers van Slightly Mad, aangezien de studio helemaal opnieuw moest beginnen. Waarna ze samen met Bandai Namco Project Cars maakten. Dat nu geannuleerd is.

Wat denk jij? Goede zakenbeslissing van EA? Of heeft de uitgever al genoeg studio’s geliquideerd?

Een reactie achterlaten