fbpx

Demeo is tabletop VR-gamen op zijn best

Demeo PS VR2 review

Getest op: PS VR2
Ook beschikbaar op: Meta Quest

VR-games zijn al behoorlijk niche, en deze Demeo is zowat de meest niche titel onder de PS VR2-games: een VR-versie van een fantasy tabletop zoals Dungeons & Dragons, zeg maar, die je bovendien liefst niet op je eentje speelt.


Dungeons & Dragons achterna

Na een korte tutorial kies je met welk personage je op pad wil. Daarvoor heb je de keuze uit zeven klassen, elk met hun eigen unieke vaardigheden. Vervolgens kies je een spelbord en je avontuur kan beginnen. Hiervoor trek je best wel wat tijd uit, want een potje Demeo duurt gemakkelijk anderhalf uur tot drie uur. Net als bij andere boardgames verzet je de pionnen op het speelveld en mag je om de beurt een zet plaatsen. Ga je frontaal in de aanval of stel je je voorzichtig strategisch op?

Demeo simuleert aan avondje tabletop gamen met vrienden. Je bevindt je net in een echte speelkamer en beweegt de pionnen heel natuurlijk met je rechterhand over het bord. In je linkerhand houd je je speelkaarten vast. Deze kaarten kan je inzetten voor speciale moves. Selecteer de kaart die je wil gebruiken en leg die op de pion van de tegenstander als het om een aanvalskaart gaat of op een eigen speler als het een defensieve spreuk is.

demeo review 2

Hoe sterk je aanval is, bepaalt de dobbelsteen. Vaak geeft die een standaardaanval aan, maar als je geluk hebt kan je ook een kritieke aanval doen of bij pech missen. Nog een leuk detail: op je pols zie je hoeveel beurten je al hebt gezet en nog kan zetten. Alles ziet er dus uit als een echt bordspel, maar toch voegen de ontwikkelaars af en toe een speciaal effect toe. Tijdens aanvallen zoomt de camera in op de actie, maar ook wanneer je aan een status effect onderhevig bent. Zo zie je de groene bubbels van je karakter afdruipen wanneer je net vergiftigd bent.

Multiplayer is dé manier van spelen

Hoe leuk het allemaal ook is uitgewerkt: koop deze game niet als je je vooral in je eentje wil spelen. Dat wordt Demeo heel snel heel saai. Dit spel is ontworpen om met online vrienden (of random vreemdelingen) te spelen. Samen de vele kerkers doorploeteren en die ene lastige eindbaas verslaan geeft een enorme kick. Leuk detail: Demeo ondersteunt ook crossplay met VR sets op PC. Daar is het spel al even uit en de meest toegewijde spelers zullen je graag een handje helpen. Net zoals zoveel tabletop games. Is Demeo zo’n spel die je makkelijk kan oppakken, maar moeilijk kan beheersen.

demeo review 1

Niet voor iedereen

En daarmee komen we bij een belangrijk punt: Demeo spreekt vooral een erg kleine niche van de PS V2-bezitters aan. Wie houdt van boardgames zoals Dungeons & Dragons, zal dit geweldig vinden. Maar als je allergisch bent aan de fysieke versies van dit soort games, dan moet je hier zeker ver weg van blijven

Ben jij zo’n bordspelfan? Dan is het lanceerprijskaartje van €40 absoluut niet te hoog voor wat Demeo te bieden heeft.

7.0
Demeo
  • presentatie is top
  • hoge replay value
  • geslaagde VR-multiplayergame
  • bijzonder niche
  • niet leuk als singleplayer

BESLUIT

Zoek je een toffe VR-boardgame om met je vrienden te spelen? Dungeons & Dragons met een VR-twist? Zoek niet verder. De presentatie van Demeo is top en de replay value hoog. Te vermijden als je liever in je eentje speelt, allergisch bent aan fantasy boardgames of liever boardgames in het echt speelt.

Een reactie achterlaten