fbpx

China keurt opnieuw buitenlandse games goed

DualSense

De Chinese regulator voor videogames heeft voor het eerst in anderhalf jaar de release van enkele buitenlandse games in het land goedgekeurd. Daarmee lost de Chinese overheid enigzins de strikte voorwaarden voor de gameverkoop in het land.

Sinds augustus 2021 stopte de Chinese overheid met het keuren van nieuwe releases in het land. Sindsdien mochten geen nieuwe games meer verkocht worden in China. In april 2022 werd de procedure voor binnenlandse games weer hervat, maar voor buitenlandse titels duurde het tot nu, december 2022.


In totaal werden er 45 online games goedgekeurd voor release door de Chinese overheid. Daaronder bevinden zich games als Pokémon Unite van Nintendo en Valorant van Riot Games. Ook werden 84 binnenlandse games goedgekeurd voor release.

Grote uitgevers zijn er bijzonder blij mee. De goedkeuring is een nieuw lichtpunt in het strenge beleid dat China voert om zijn jeugd te beschermen en om de macht van mega-uitgevers zoals Tencent en NetEase te beperken.

Of het Chinese beleid echt minder streng wordt, is natuurlijk de vraag. Geïmporteerde games moeten een heel proces doorlopen vooraleer ze op de Chinese markt kunnen verschijnen. En allicht blijft de Chinese overheid zeer selectief in het toekennen van goedgekeurde licenties.

Veel Chinese developers richten daarom hun pijlen op de westerse markt. Indrukwekkende titels zoals Black Myth: Wukong en Code: To Jin Yong komen in 2023 naar het westen.

Een reactie achterlaten