fbpx

Is andere spelers ontmoeten in No Man's Sky onmogelijk?

Vandaag ligt No Man’s Sky in de rekken en dat betekent dat duizenden spelers beginnen aan een groots intergalactisch avontuur. Toch hoef je er niet op te hopen om andere spelers tegen het lijf te lopen, want twee streamers hebben via Twitch aangetoond dat fysieke ontmoetingen tussen spelers niet mogelijk zijn.

Zo ontdekte speler TheGalacticCactus dat een planeet waarop hij landde al ontdekt was door een andere speler genaamd Psytokat. Aangezien de game zo’n 18 triljoen planeten bevat, is dat een behoorlijk speciale aangelegenheid, dus stuurde TheGalacticCactus een bericht naar de ontdekker om ergens samen te komen en die ontmoeting te streamen. Ze reisden beiden af naar de planeet, maar slaagden er niet in elkaar in-game tegen het lijf te lopen. En dat is vreemd.


Beide spelers bezochten gelijktijdig dezelfde ruimtestations, sloegen een praatje met dezelfde npc’s en stopte bij dezelfde wegmarkeringen. Maar op geen enkel moment kregen de spelers elkaar te zien.

De mislukte ontmoeting suggereert dat er eigenlijk geen multiplayercomponent in No Man’s Sky zit, al kunnen we dat nog niet met zekerheid zeggen. Bedenker Sean Murray liet in het verleden al optekenen dat andere spelers ontmoeten zeker een optie is, maar dat het niet veel zal voorkomen, gezien het immense aantal planeten. In 2014 vertelde hij daarentegen dat No Man’s Sky traditionele multiplayerelementen zou bevatten. Die uitlatingen staan nu op de helling.

Murray heeft al via Twitter gereageerd op de mislukte ontmoetingspoging. Hij was onder de indruk dat dit al op de eerste dag van release gebeurde, maar duidt de overbevolkte servers aan als de schuldige:

De lead designer verduidelijkte daarbij nog maar eens dat alle spelers het universum delen en dat dat niet zal leiden tot fysieke ontmoetingen, wel tot de ontdekking van leuke easter eggs. Murray leek daarnaast wel bezorgd dat de servers overbelast zouden geraken en feliciteerde zijn collega’s:

Kan je nu andere spelers ontmoeten in No Man’s Sky en er misschien Destiny-gewijs een dansje mee doen? Dat weten we niet. Maar na deze statements denken wij er het onze van. Het universum mag dan wel gedeeld worden door tal van spelers, maar ze zullen mekaar nooit tegenkomen omdat elke speler op elk moment in zijn eigen game blijft. Ontdekkingen worden geüploaded naar een database, die alles netjes bijhoudt zodat andere spelers jouw ontdekkingen kunnen zien.

Een beetje zoals leaderboards in racing games dus, maar niet meer. Daarom heb je ook geen PlayStation Plus nodig, simpelweg omdat spelers nooit rechtstreeks met elkaar in contact komen. Tot enkele spelers het tegendeel bewijzen en elkaar fysiek ontmoeten, gaan wij er vanuit dat No Man’s Sky geen echte multiplayer bevat. Iets wat Sony en Murray waarschijnlijk heel stil willen houden.

Een reactie achterlaten