fbpx

5 redenen waarom GTA 6 de hype waard is

GTA 6 logo

De eerste officiële trailer van Grand Theft Auto 6 werd in de eerste 24 uur zowat 93 miljoen keer bekeken. Eenmaal we onze teleurstelling hadden verwerkt dat we nog moeten wachten tot 2025, belooft dat 2025 nu al moeilijk te worden voor ontwikkelaars die dat jaar op wat spotlicht of een award hadden gehoopt.

Maar of de game de hype ook waard is? Absoluut, en hier is waarom!


1.Terug naar Vice City, pappie!

terug naar vice city

Compilaties, remasters en handheldversies niet meegerekend is het sinds 2002 geleden dat de reeks de criminele badstad Vice City aandeed. Terwijl GTA Vice City zich afspeelde in de jaren ’80, gaat GTA 6 volop voor vandaag. En Vice City wordt niet de enige locatie. Verwacht alvast meer van Florida, excuseer, Leonida zoals die staat in de game heet, te verkennen.

Het is trouwens een van de euhm, kleurrijkste settings van de VS. Google eens ‘craziest Florida news’ of ‘Florida Man’ en je hoopt bijna dat Rockstar de totaal van de pot gerukte realiteit wat zal terugschroeven in de game. Het is net zoals San Andreas een typisch Amerikaanse locatie met een warm klimaat en gelegen aan de oceaan, maar het verschil kan niet groter zijn.

2. Crimineel koppel

GTA 6

Het ziet er naar uit dat GTA 6 de vaak stroeve bromance met drie spelpersonages, inruilt voor een duo. Lucia en Jason worden als een hedendaagse Bonnie & Clyde gezien, maar wij zijn veel meer geïnteresseerd wat de scenaristen met de dynamiek van die criminele romance gaan doen. Ruimte te over voor intriges, uiteenlopende ambities, professionele en relationele loyaliteit of verraad.

Dat mag misschien niet zijn waar voor je een GTA game speelt, maar sinds San Andreas en zeker sinds GTA 4 maakt het verhaal  hét verschil. Dat meeleven met de hoofdpersonages duwt de totaalbeleving van een GTA-game naar een zeldzame hoogte.

3. Rockstar is heer en meester

3 GTA 6 beach

Rockstar kan wat anderen niet kunnen. En ook al ambiëren die andere developers de ultieme openwereldgame te maken, Rockstar blijft de overslaanbare genremeester. GTA 6 belooft dan ook dé misdaadgame te worden die je niet gezien, maar gespeeld moet hebben. Verwacht een sterke centrale verhaallijn, tegen een overtuigend uitgewerkte achtergrond, met onvergetelijke personages, op een ongetwijfeld waanzinnige soundtrack én natuurlijk: met jou in de hoofdrol(len).

Verwacht naast actie, drama, humor, spanning en een half dozijn gamegenres in één avontuur gepropt, ook veel maatschappijkritiek. Dat het gros van de beelden uit de GTA 6-trailer gebaseerd zijn op échte feiten uit Florida, zegt genoeg.

4. Technisch ongezien

GTA 6 cheetah

De spelwereld wordt de grootste ooit en wanneer je de trailer aandachtig bekijkt, dan is die ook levendiger bevolkt dan ooit tevoren. Vice City beach? Het bulkt er van de NPC’s! En de hoeveelheid verkeer op de straten is realistisch hoog. Pc’s en consoles kunnen vandaag ook zoveel meer dan toen GTA 5 voor het eerst verscheen natuurlijk.

Volgens een ex-medewerker van Rockstar mogen we er zelfs prat op gaan dat de graphics uit de trailer ook die van de uiteindelijke game zullen worden. Want de developers bij Rockstar hebben zich klaarblijkelijk vastgebeten in deze consolegeneratie en willen de laatste druppel uit de hardware wringen.

5. We hebben 12 jaar gewacht!

GTA 6 florida joker

In 2025 hebben we 12 jaar gewacht op dit nieuwe GTA-avontuur. Zonder hiermee veel negatiefs te willen zeggen over FIFA en Call of Duty, maar het is makkelijker om opgewonden te geraken over een serie die niet elk jaar met een nieuwe aflevering komt aanzetten. Nu is 12 jaar wel heel erg lang. Ook al kregen we onderweg een uitstekende Red Dead Redemption 2 geserveerd.

Maar bewust gepland of niet, deze vorm van schaarste draagt onvermijdelijk bij aan de hype. Al is er geen haar op ons hoofd dat twijfelt aan de sterrenstatus van GTA 6. En ach, stel je voor dat GTA 6 ‘maar’ zo goed wordt als GTA 5, of zelfs maar 75% zo goed, dan nog is de kans verrekt groot dat het met kop en nek boven de concurrentie uitsteekt. Dus ja, de hype is gerechtvaardigd. Nu alleen nog die pc-versie aankondigen, Rockstar!

GTA 6 verschijnt in 2025 voor PS5 en Xbox Series.

Een reactie achterlaten