fbpx

Xbox One en Windows 10 krijgen Dolby Atmos-ondersteuning

Major Nelson mocht weer een primeur delen voor Xbox One en Windows 10 via zijn persoonlijke pagina. Het bekende gezicht van Microsoft onthult dat ze druk in gesprek zijn met Spencer Hooks, Director of Gaming bij Dolby Laboratories, om Dobly Atmos in hun software te integreren.

Dolby Atmos is een specifieke surroundtechniek waarbij ontwikkelaars gebruik kunnen maken van een onbeperkt aantal geluidssporen. Hierdoor wordt het surroundeffect veel dynamischer en voller. Voor Dolby Atmos moet je surroundsysteem uitgerust zijn met een standaardopstelling van vijf luidsprekers gepositioneerd op oorhoogte en minstens twee luidsprekers die geluid naar het plafond projecteren of bevestigd zijn boven de kijker. Dankzij deze opstelling en de technologie kan het geluid specifieker gepositioneerd worden tegenover de kijker.


Dolby Atmos is sinds deze week beschikbaar binnen de Blu-ray applicatie op Xbox One, maar ondersteunt alleen films. Op pc zijn er slechts een handvol titels met ondersteuning, waarvan Overwatch en Star Wars Battlefront de bekendste voorbeelden zijn. Met Atmos is het makkelijker om te weten wanneer vijanden zich boven jou begeven.

Major Nelson bevestigt dat de technologie in de loop van volgend jaar ondersteuning krijgt voor Xbox One en Windows 10-games. Overwatch zal bij de eerste titels horen die compatibel is met het audioformaat. Een exacte datum laat hij nog in het midden. Het is ook onduidelijk of niet-ondersteunde games een geluidsboost krijgen.

Een opmerkelijke stap kunnen we het zeker noemen voor Microsoft. Normaliter is Sony altijd het trekpaard van nieuwe audio- en videotechnologieën. Voorlopig ondersteunt de PS4 alleen Dolby Atmos en DTS:X voor Blu-rays.

Een reactie achterlaten