fbpx

Xbox-baas is geen fan van NFT-games

Phil spencer NFT

Xbox-baas Phil Spencer heeft zich uitgesproken over de groeiende interesse in games die gebruik maken van NFT’s of non-fungible tokens. Volgens Spencer brengen games die steunen op dergelijke principes een zekere vorm van uitbuiting met zich mee. En dat wil hij absoluut vermijden op Xbox.

De grote baas van Xbox liet zich uit over de nieuwe technologie in een interview met Axios. Zoals je weet kunnen gebruikers via NFT’s een uniek digitaal item bezitten. Die eigendom wordt vastgelegd in een blockchain, waardoor het digitale item nog in waarde kan stijgen en dus ook verkocht kan worden aan hogere prijs.


In videogames zouden digitale items dan unieke wapens of ruimteschepen (denk aan Star Citizen) kunnen zijn. In principe ben je dus slechts eigenaar van een idee. Om die reden is Phil Spencer helemaal niet overtuigd van het concept:

“Ik denk dat er nog veel speculatie en experimentatie gebeurt wat betreft NFT’s,” vertelt Spencer. “Maar sommige van die creatieve ideeën zijn eerder uitbuiting dan entertainment.”

Opvallend is dat Spencer niet de enige is die er zo over denkt. Zo probeert Valve alle games met NFT’s van Steam weg te houden. Ubisoft daarentegen heeft al openlijk zijn steun betuigd aan het concept.

Spencer liet wel vallen dat hij denkt dat niet elke NFT-game moedwillig zijn gebruikers probeert uit te buiten. Zo ziet hij dat verschillende ontwikkelaars nog uitzoeken hoe ze NFT’s moeten implementeren. En dus houdt Microsoft toch nog even een oogje in ’t zeil voor titels die het concept gebruiken op Xbox:

“Als we iets tegenkomen in onze Xbox Store dat gamers lijkt uit te buiten, zullen we zeker actie ondernemen. Dat soort content willen we absoluut niet.”

Voor de huidige gaming markt lijken NFT’s inderdaad nog niet zo interessant. Titels als No Man’s Sky en gigantische online games zoals Project EVE zouden er wel baat bij hebben, al heb je dan ook een enorme hoeveelheid unieke items nodig. Misschien moet een uitgever eens werk maken van een project als de OASIS uit Ready Player One?

Een reactie achterlaten