fbpx

Winkeliers verkopen Van Gogh Pikachu-kaarten zelf aan scalpers

pikachu van gogh card

Door een stormloop van scalpers op het Van Gogh museum voor de Pikachu Van Gogh promokaart te bemachtigen, werd de weggeefactie vroegtijdig stopgezet. The Pokémon Company beloofde nieuwe gelegenheden voor fans om de kaart te scoren, maar ook dat loopt nu al fout.

Om de wanpraktijken aan het Van Gogh museum tegen te gaan, beloofde The Pokémon Company aan fans dat de kaart binnenkort gewoon in winkels verkocht zou worden. Verschillende Trading Card Game shops krijgen vanaf februari een voorraad van 100 exemplaren van de ‘Pikachu with Grey Felt Hat’. Klanten die voor minstens 30 euro aan Pokémon merchandise kopen, krijgen er eentje.


Toch blijkt de promotie al een ramp voordat ze begonnen is. Yves Bruynen, de eigenaar van Flash Cards, waarschuwt dat veel winkels de gratis promokaarten al op voorhand verkopen. Website Pokébeach ontdekte dan weer een Whatsapp-groep met verzamelaars, winkeleigenaars en scalpers, waar de kaarten verhandeld worden.

Een verzamelaar in de Whatsapp-groep laat weten dat hij al 50 exemplaren op de kop tikte. Een andere koper zei dat hij voor 3.000 euro Pokémonproducten besteld heeft bij een keten en 100 van de kaarten zijn richting op gaan.

Ook winkeliers spelen het niet eerlijk: één uitbater geeft toe dat de kaarten weggelegd zin voor vaste klanten. Wat overblijft, stuurt de uitbater op voor grading. Daarvoor wordt een kaart opgestuurd om het drukwerk te beoordelen (zoals centrering, kwaliteit van het drukwerk enz.) Hoe minder imperfecties, hoe hoger de score. En dus kan de kaart voor meer geld verkocht worden.

Opvallend is dat Asmodee, de verdeler van Pokémon-kaarten in Nederland, niet controleert hoe elke winkel de promotie toepast en de regels eerlijk toepast. Maar omdat verzamelaars de kaart nu al aanbieden voor zo’n 100 euro op Cardmarket zien talloze winkels de promotie als een gift van 10.000 euro, als ze elk 100 kaartjes krijgen.

Pokemon 2 Pokemon 1

Een reactie achterlaten