fbpx

Wij praatten met GTA V-acteur Shawn Fonteno: “Franklin? Ik speelde gewoon mezelf.”

Toen Shawn ‘Solo’ Fonteno tien jaar geleden het onsterfelijke GTA V-personage Franklin Clinton vertolkte, speelde hij gewoon zichzelf. Uit zijn autobiografische boek Game Changers blijkt nu precies hoe dicht de twee bij elkaar lagen. Invader had een openhartig gesprek met hem. Over straatcriminaliteit, zelfdestructie, en de scheten van Trevor.

Als hij niet dat telefoontje had gekregen van DJ Pooh, Rockstars vaste fixer wanneer de ontwikkelaar acteurs en figuranten nodig had uit de ruige straten van Los Angeles’ achterstandswijken, was het wellicht fout afgelopen voor Shawn Fonteno. Dat vertelt de nu 53-jarige acteur zelf, in zijn aangrijpende autobiografie Game Changers: een ontzettend heftig boek waarin hij beschrijft hoe hij, totdat hij als late dertiger die verlossende MoCap-studio van Rockstar Games binnenstapte, een leven van criminaliteit en straatgeweld leidde. Het is een aangrijpend, eerlijk en moedig boek, dat je onmiddellijk véél meer appreciatie doet krijgen voor het gewoonste en, volgens heel wat spelers, saaiste personage van de drie GTA V-antihelden.


Hierboven kan je de verkorte videoversie van het interview bekijken. Het volledige interview vind je hieronder.

Er zijn veel overeenkomsten tussen jouw leven en dat van Franklin. Had je het gevoel dat je daardoor meer waarheid in het personage kon stoppen dan een, op dat moment, professionele acteur zou kunnen?

Fonteno: “Diegenen die het script voor Franklin hebben geschreven, leken op de een of andere manier alles over mijn leven te te weten. Deden ze natuurlijk niét, maar het is gewoon gek dat het allemaal klopte. Alles wat Franklin in GTA V doet, heb ik ook gedaan. Franklin, dat ben ìk gewoon: doen wat hij moet doen om te overleven. Het is zo ironisch dat ik de kans kreeg om zo’n personage te spelen.

Elke keer als ze me nieuwe pagina’s van het scenario overhandigden dacht ik: damn, dit voelt erg vertrouwd aan, ik heb dit eerder meegemaakt. Het gangbangen, het auto’s stelen, het opgroeien in de hood: alles was precies zoals ik het me zelf herinnerde. Dat maakte de rol ook makkelijk om te spelen: ik speelde gewoon mezelf en hoefde me niet in te leven in de rol van arts of advocaat of politieagent. Ik zou niet hebben geweten hoe ik dat allemaal moest doen. Shawn Fonteno en Franklin, ze hadden vrijwel alles gemeen. Behalve het moorden dan. Ik heb nooit moorden gepleegd.”

Wat is de impact die je hoopt te hebben gemaakt met je vertolking van Franklin?

Fonteno: “De impact? Dat je het kunt maken, man. Als je iets heftigs meemaakt in je leven, moet je je daar gewoon doorheen wroeten. Het is misschien niet eerlijk, maar je hebt geen controle over wat het leven je brengt. Ik zeg tegen iedereen: probeer gewoon op het juiste pad te blijven. Ga naar school. Blijf weg van de bendes. En blijf weg van de problemen, man, want ik wou dat ik ervan was weggebleven. Ik zou geen kogelgaten in mijn lichaam hebben gehad. Ik zou niet in de gevangenis hebben gezeten. Uiteindelijk kwam het me ten goede, maar ik raad niemand aan om die shit te doorstaan, man. Blijf er gewoon van weg.”

Game changer GTA V Franklin

Je schreef in je boek dat je na de opnames van de voorstelling vrienden voor het leven werd met acteurs Ned Luke en Steven Ogg, die Michael en Trevor vertolkten. Kan je je momenten herinneren waarop het je duidelijk werd dat je vrienden zou worden?

Fonteno: “Gedurende ongeveer drie jaar had ik geen andere keuze dan een band op te bouwen met die jongens, know what I’m sayin’? We filmden 15 tot 20 dagen per maand, dus er waren maar twee keuzes: vrienden of vijanden worden. En die gasten zijn zo cool. Steven is natuurlijk gek. Ned is een vrij rechtlijnige kerel.

Als je op de set staat, ben je familie, man, iedereen is echt heel close. Je bent samen, maar afgesloten van de rest van de wereld.  Dat maakte onze band heel hecht maakte. We hebben samen ontbeten. We aten samen lunch, en soms avondeten. We begonnen min of meer automatisch levensverhalen uit te wisselen, verhalen over onze gezinnen, we lieten elkaar foto’s zien van onze kinderen en zo.”

Waren er momenten tijdens de motion capture-opnames waar je de scenaristen moest corrigeren, waar ze de cultuur van de straten waar je vandaan kwam niet helemaal begrepen?

Fonteno: “Niet vaak, maar er waren wel een paar momenten. Er was een scène waarin Franklin zijn pistool moest trekken, en ze lieten me dat doen zoals een politieagent het zou doen. Je weet wel, de SWAT-stuff. Ik zei: nee, man, ik ben van de hood. Zo doen we dat niet. Wij houden onze blaffer zijdelings.

Ook kwam het script van Britse schrijvers, en die kregen de bewoording niet altijd juist. Of de precieze manier waarop we spreken. Ze laten ons misschien ‘motherfucker’ zeggen, maar wij zeggen ‘madahfuckeh’. We slikken het woord wat in.

De veranderingen die ik aanbracht, gingen vooral over mezelf kunnen zijn in die spelwereld, over het echte leven erin te brengen, over de authenticiteit van het personage. Ik hoefde niet echt te acteren: ik trad op. Ik heb gewoon mijn persona in Franklin gegoten.”

Je hebt zelf schietpartijen meegemaakt. En ineens moest je ze naspelen voor de game. Wat waren de gevoelens die die momenten naar boven brachten?

Fonteno: “In een schietpartij belanden is geen goeie herinnering. Ik weet hoe het voelt om aan beide kanten van de loop te staan. Ik ben vijf keer neergeschoten. Dat is geen goed gevoel, man.  Het is gestoord. Alleen al eraan denken is gestoord. Maar het naspelen op de set was eigenlijk leuk: ik speelde niet de schietpartijen zelf na, maar de momenten waarop ik erover opschepte met de andere jongens.”

GTA Online the contract

Hoe voelde het om na al die jaren terug te keren naar je personage, voor The ContractDLC in Grand Theft Auto Online?

Fonteno: “Ik was aangenaam verrast, vooral met de rol die Franklin nu speelt in The Contract; hij is een baas, met veel geld nu, dankzij zijn ervaringen met Michael, Trevor en Lester in het verhaal. Toen we begonnen te filmen probeerde ik nog steeds Franklin te zijn, de jongen die door Michael werd gedragen. Degene die Trevor moest volgen. Ik was doorheen die hele game een volger. Maar de regisseur zei: ‘Nee, je bent nu een baas’.  Dus veranderde ik zijn hele persona: hij werd een ‘boss’, de man die de lakens uitdeelt.”

Van de drie GTA V-personages is Franklin eigenlijk de normaalste. Zeker wanneer je hem vergelijkt met een carrièrecrimineel als Michael of een psychopaat als Trevor. Was je personage degene die een ‘geaarde’ ervaring voor de spelers moest bieden, degene waarmee ze zich het gemakkelijkst kunnen identificeren?

Fonteno: “In het begin begreep ik dat niet. Ik klaagde veel op de set: waarom kan Franklin niet gek en wild zijn, en gewoon domme shit doen? Waarom kan hij niet gewoon ontploffen?  En de regisseur bleef maar tegen me zeggen: ‘Nee, dat is niet Franklin. Relax gewoon, je zult het verhaal aan het einde wel begrijpen.’ En dat bleek te kloppen: hij is de verbinder. Hij weet Trevor en Michael koel te houden. Dat heb ik pas jaren later ingezien.”

Welk einde heb je gekozen toen je het GTA V-verhaal voor het eerst speelde?

Fonteno: “In eerste instantie koos ik voor optie A: Trevor doden. Omdat ik het gewoon grappig vond. Het was niets ernstigs. Stephen Ogg, die Trevor speelt, haalde altijd van die grappen uit op de set. Gewoon domme dingen. Hij liet scheten en begon vervolgens luid te lachen. Dus toen ik eindelijk de game kon spelen en kon zien wie ik als eerste kon doden, was het gewoon een aardigheidje voor mij: let’s kill his ass. Maar ik heb alle drie de opties geprobeerd. En ik zou optie C aanraden, ze allebei laten leven, want deze jongens en ik zijn nu goeie vrienden.”

Je kent rapper Young Maylay die CJ speelde in GTA: San Andreas. Heb je met hem gesproken voor je naar New York reisde? Heeft hij je aanwijzingen gegeven over hoe je het moet doen?

Fonteno: “Nee.  En het is gek dat ik dat niet heb gedaan, want hij is familie. Young Maylay is een neef van me. En ik had hem gewoon kunnen bellen en het hem vertellen. Maar de reden dat ik dat niet kon, is vanwege een non-disclosure agreement. Ik kon niemand vertellen wat ik deed voor Rockstar Games. Dat was trouwens ontzettend moeilijk, dat voor iedereen in m’n sociale kring geheim houden.”

Wanneer je terugkijkt op deze hele ervaring, wat was dan de meest unieke herinnering, diegene die er echt uitspringt?

Fonteno: “Er steekt geen herinnering echt boven de rest uit, om eerlijk te zijn. In New York zijn, weg uit Californië waar al m’n problemen waren, dat gaf een fijn gevoel. De ervaring van het filmen van de game, de mocap en het dragen van die pakken, het dialooglijnen lezen: het was allemaal iets dat ik voor niets in de wereld meer zou inruilen.

Ik heb veel mensen ontmoet die ik normaal niet zou hebben ontmoet als ik die baan nooit had gehad. Reizen, in hotelkamers wonen, de autoritten naar het werk ‘s ochtends, eindelijk mijn routine omgooien: het gaf me een betere kijk op het leven. Het heeft me veranderd als persoon.”

Hoe is je leven gegaan sinds GTA V?

Fonteno: “Het is goed geweest, man. Ik had in de filmindustrie kunnen stappen, maar ik ben meer een familieman. Ik ben een kostwinner en een beschermer. Ik heb niet nagejaagd wat ik had moeten najagen, maar ik heb er geen spijt van, want het leven is goed geweest. Rockstar zorgt voor mij.

Het spel maakte me een beroemdheid en een beter persoon. Het zorgde ervoor dat ik mijn shit together kreeg. Voor GTA V had je niet bij me in de buurt willen zijn. Ik was toen een heel slecht mens. Ik ben Rockstar Games dankbaar, man, dat ze me hebben uitgekozen om dit personage te spelen.”

Shawn Fonteno’s autobiografie heet voluit ‘Game Changer: My way from the street to your video game console’. Het boek is te koop via Amazon of de website van de acteur zelf.

Een reactie achterlaten