fbpx

Voormalig Xbox topman vreest voor impact van Game Pass

Xbox Game Pass

Een voormalig topman van Microsoft heeft zich uitgesproken over het huidige Xbox-beleid van de uitgever. Zo laat Ed Fries weten dat Xbox Game Pass hem zenuwachtig maakt, omdat de formule ertoe zou kunnen leiden dat consumenten geen games meer kopen in de toekomst.

Ed Fries bekleedde in het verleden de positie van vice president of game publishing bij Microsoft. Fries is helemaal niet zo enthousiast over Game Pass. Die service geeft gamers toegang tot een gigantische line-up aan titels, inclusief launch games, aan een lage prijs. Iets wat volgens Fries een negatieve impact zal hebben.


Tijdens een interview met Xbox Expansion Pass vergelijkt hij Game Pass met Spotify. “De Game Pass maakt mij nerveus,” vertelt Fries. “De service lijkt heel hard op Spotify dat de muziekindustrie om zeep hielp. En daarmee bedoel ik dat Spotify de jaarlijkse omzet van de muziekindustrie zowat halveerde.”

Fries geeft toe dat Game Pass een prima service is voor de consument. Maar tegelijk is het nadelig voor de industrie omdat mensen hierdoor minder games zullen kopen. “We moeten ervoor zorgen dat we niet hetzelfde systeem creëren als Spotify in de gameindustrie,” legt Fries uit,”omdat deze markt minder stabiel is dan velen denken’.

Ongetwijfeld zal het bestaan van platformen als Game Pass op lange termijn een impact hebben op verkoop van games Al vergeet Fries dat mensen vaak meer willen betalen voor kwaliteit. Vooral als de gameindustrie meer zal opschuiven naar streaming.

Zo zit vinyl opnieuw in de lift in de muziekindustrie, omdat de muziekkwaliteit van een dergelijke drager beter is. Iets wat ongetwijfeld ook een argument zal blijven tegen streamingdiensten in de game-industrie. Wat denk jij?

Een reactie achterlaten