fbpx

TMNT: The Cowabunga Collection is een coole, maar dure retrotrip

The Cowabunga collection review.png

Veel meer dan onze bloedeigen ouders waren het vier in ninjutsu bedreven schildpadden en hun sensei-straatrat die ons destijds opvoedden, en terloops een onstilbare honger naar pizza aanwakkerden. Het hoeft dus geen verder betoog dat de Teenage Mutant Ninja Turtles onze jongere zelve urenlang aan de buis gekluisterd hielden, en bijgevolg een zéér speciale plek in ons gat-waar-ooit-een-hart-zat veroverd hebben.

Geveld door een acute nostalgieberoerte plengden we dan ook menig traan bij een blik op het opstartscherm van TMNT: The Cowabunga Collection, zeg maar de ultieme verzameling van de Turtles-videogames die Konami uitbracht in de vroege jaren 90, integraal gebaseerd op de gelijknamige cartoon. Maar zijn die games anno 2022 nog steeds even amusant? En de behoorlijk stevige adviesprijs van 44,99 euro waard?


NSwitch TeenageMutantNinjaTurtlesTheCowabungaCollection 03

Content, content, content

Eerder deze zomer kregen we al een verse hommage aan die golden oldies, in de vorm van het felgesmaakte Shredder’s Revenge. “Een ‘geslaagde nostalgietrip naar de hoogdagen van de 16-bit beat’em up, met heel veel liefde gemaakte, belachelijk leuk (vooral in multiplayer), maar we hadden graag toch iets meer content gehad”, zo luidde onze slotconclusie. Wel, van een gebrek aan content kunnen we Konami níét betichten: liefst 13 games bevat de Cowabunga-collectie, allemaal uitgekomen tussen 1989 en 1993 voor de NES, Mega Drive, Game Boy en zelfs de arcadekasten.

En daar houdt het niet bij op: ontwikkelaar Digital Eclipse, die recentelijk al oude classics zoals Aladdin en The Lion King nieuw leven inblies, haalde werkelijk alles uit de archieven om de puristen te plezieren. Zo is er naast de games ook de Turtle’s Lair,tot de nok gevuld met scans van instructieboekjes, stripomslagen, stills uit de tekenfilms, tijdschriftadvertenties, soundtrackverzamelingen en box/concept art.

Dikke opsteker: van verschillende titels kan je ook de Japanse versie spelen. Ook zijn er de zogeheten ‘faux strategy guides’ gepresenteerd in dezelfde stijl van de fysieke gidsen van toen. De jongens van Digital Eclipse deden een indrukwekkende hoeveelheid moeite die bij dergelijke compilaties vaak mankeert.

cowabunga collection review 2

Foutjes corrigeren

Ook de games zelf werden voorzien van moderne toevoegingen zoals de mogelijkheid om Leonardo & co. extra levens te geven, een level selector en ook een terugspoeloptie zodat ieder foutje per direct gecorrigeerd kan. Bovendien kregen vier titels (het originele arcadespel, vervolg Turtles in Time, Tournament Fighters en The Hyperstone Heist) een onlinemodus mee – voor ons met stip het belangrijkste surplus.

Iets minder wild zijn we van de eigenlijke gameplay, of toch als we onze fluoroze nostalgiebril van onze neus laten glijden. Vooral het debuut op de NES, hoe invloedrijk ook, is vandaag meer dan ooit een oneerlijk moeilijke en dus frustrerende actieplatformer die het serieus aan de stok heeft met vadertje tijd. En ook Tournament Fighters, Konami’s antwoord op de Street Fighters en Mortal Kombats van weleer, komt op de kleurrijke visuals na nog niet tot aan de knieën van zijn inspiratiebronnen.

NSwitch TeenageMutantNinjaTurtlesTheCowabungaCollection 05

Tomatensaus

Voorde overige titels, allemaal Double Dragon- of Streets of Rage-klonen in zijn verschillende varianten, was bovengenoemd vadertje véél milder. Zeker de arcadeversie van Turtles in Time geldt voor ons als hoogtepunt van deze bundel, met zijn grafische superioriteit, soepeler animaties en meer chaos op het scherm dan bij zijn SNES-broertje. Het is niet voor niets híér waar Tribute Games de mosterd (of tomatensaus?) haalde voor Shredder’s Revenge.

Het feit blijft echter wel dat alle dertien games mits een minimum aan opzoekwerk gewoon in je webbrowser te spelen vallen. Daarmee rekening houdend (en ook met de verschroeiende energiecrisis) is het minder voor de hand liggend om The Cowabunga Collection warmpjes aan te bevelen voor die prijs; tenzij het reptielenviertal destijds ook voor jou als surrogaatouders fungeerde. Nee, dan denken we dat Shredder’s Revenge – een stuk goedkoper te vinden – toch een beter alternatief is voor wie een avondje Foot Clan-nozems in elkaar wil slaan.

7.8
  • massa’s extra content
  • onlinemodus is geweldig
  • prima moderne toevoegingen
  • incluis Japanse versies
  • sommige games zijn slecht verouderd
  • véél te duur

BESLUIT

Hoe het geheel soms meer is dan de som der delen. Als compilatie is The Cowabunga Collection uitmuntend, maar de prijs ligt gewoon te hoog voor wat de afzonderlijke games te bieden hebben. Desalniettemin het ultieme hebbeding voor verzamelaars.

Een reactie achterlaten