fbpx

The Nioh Collection: vette Soulsborne actie verpakt in een matige heruitgave

Nioh

Als speler moet je een licht masochistisch kantje hebben om Nioh en zijn sequel te tackelen. De games halen namelijk de mosterd bij de Souls games, maar combineren het concept met een dynamischer vechtsysteem en Japanse mythologie. Zowel Nioh en Nioh 2 verschenen al eerder op PS4, maar ontwikkelaar Team Ninja lanceert beide titels nu als bundel voor PS5. Tijd om de helse monsters van de Japanse Sengoku-periode een tweede keer te confronteren? Yup, want ook wij hebben een licht masochistisch kantje.

Nioh 1


Lichte opsmuk

Speciaal voor The Nioh Collection werden beide games digitaal geremasterd en dat levert drie visuele modi op. De 4K Mode tovert een scherpe native 4K-resolutie aan 60 frames per seconde op je scherm. De 120 FPS Mode voert de framerate verder op met een fantastische respons als gevolg, op voorwaarde dat je tv of monitor die frequentie ondersteunt. Helaas levert de modus de minst consequente ervaring, want door framedrops en texture pop-in voelt het minder stabiel aan dan de 4K Mode. Tot slot is er nog de PS5 Standard Mode met een 1080p-resolutie aan 60 fps en een paar visuele upgrades, zoals reflecties. Maar eerlijk gezegd zijn ook die verbeteringen zo miniem dat we standaard voor de 4K Mode kozen om zowel performance als resolutie te optimaliseren.

Cool is dat de PS5 laadtijden in The Nioh Collection zo goed als elimineert. Levels in Nioh laden in een wip, terwijl de sequel je nooit langer laat wachten dan enkele seconden. Op grafisch vlak zorgt de HDR-functie voor een betere belichting en een iets scherpere kleurbalans, maar texturen hebben geen zichtbare upgrade ontvangen. Ook spijtig: de features van de DualSense zijn grotendeels onbenut. Oké, de triggers bieden lichte weerstand bij het afvuren van een pijl en geluidseffecten weerklinken via de controller, maar de haptische feedback is vrijwel identiek aan de traditionele rumble van de DualShock 4. Dat kon dus beter.

Vloeiend vierendelen

Zoals aangehaald, is het geen geheim dat de Nioh games sterk geïnspireerd zijn door Dark Souls. Waar de titels van From Software echter kiezen voor een trage en defensieve benadering van conflicten, gaat The Nioh Collection genadeloos over tot de aanval. Dankzij de hogere framerate op PS5 komt die combat perfect tot zijn recht, al wordt ook duidelijk dat de Nioh games bijlange niet zo consistent zijn als hun westers-geïnspireerde tegenhangers. De balans in moeilijkheidsgraad lijkt af en toe een beetje zoek: vooral bosses houden zich niet altijd aan de opgelegde spelregels.

Gelukkig krijg je genoeg middelen om de overhand te halen, want het snelle hack & slash vechtsysteem biedt een gigantische waaier aan aanvalsopties. Zo kan je vijanden uitschakelen met verscheidene steek- en hakwapens, afgewisseld met ninja-technieken, afstandswapens, magie en een Living Weapon finisher (lees: Spartan Rage). Tel daarbij dat Nioh 2 zowat alle mechanismen van het eerste deel verder verfijnt en we kunnen wel stellen The Nioh Collection twee solide games aanbiedt met uren spelplezier. Al moet je de uitdagende moeilijkheidsgraad en sporadische frustraties erbij nemen.

Nioh 2

To Nioh or not to Nioh?

Hoewel The Nioh Collection met 2 volledige games en maar liefst zes verhaalexpansies een bijzonder lijvig aanbod is, stellen we ons wel vragen bij het nut van deze bundel. Tenzij je kickt op 120 frames per seconde, voegt de collectie bitterweinig toe aan de originele releases. Vooral omdat die originele releases nu ook een boost in performance krijgen via backwards compatilibilty op PS5. En dus niet meer zo drastisch steunen op een dynamische resolutie om de framerate van 60 fps stabiel te houden.

Een ander vreemd gegeven is dat spelers Nioh 2 gratis kunnen upgraden naar de PS5-versie, maar Nioh niet. In het geval van Nioh 2 kan je eerst je savefile migreren naar next-gen om daarna je PS4-versie gratis te upgraden naar de digitale PS5-remaster. Nioh biedt die optie niet en bovendien is de save-file van de originele game ook niet compatibel met de geremasterde versie. Als je deze Nioh Remastered wil spelen, moet je dus volledig opnieuw beginnen. Waarom Team Ninja beide versies zo verschillend aanpakt is ons een raadsel, maar het is een goede zaak dat de titels ook apart verkrijgbaar zijn.

8.1
  • vloeiend en diep gevechtsysteem
  • Japanse mythologische monsters blijven vet
  • slash 'n hack aan 120 FPS (met de juiste tv)
  • niet altijd consistent in moeilijkheid
  • weinig nieuws ten opzichte van de originelen

BESLUIT

Soulsborne fan en nog nooit Nioh gespeeld? Dan is deze collectie op PS5 het perfecte moment om kennis te maken met de snoeiharde samoerai-actie. Terugkerende spelers hebben hier minder te zoeken, tenzij je écht aan 120 fps kolossale Japanse monsters wil gaan fileren.

Een reactie achterlaten